Frâna de urgență în călătoria fără vize

frana-de-mana-trasa-sau-o-lasam-in-viteza-care-eb57b2a09b6f0ba01b-940-0-1-95-1

Miniștrii de Interne ai statelor UE sunt așteptați să aprobe vineri ”frâna de urgență” pentru vize, modalitate prin care statelor membre li se permite să suspende temporar dreptul de călătorie fără viză pentru cetățeni din state non-UE, anunță Politico.

Germania și Franța sunt statele promotoare ale acestei inițiative menite să reasigure țările membre că pot bloca la nevoie afuxul de cetățeni din afara blocului comunitar. Comisia Europeană a anunțat formal măsura la începutul lunii mai, iar miniștrii de Interne o vor aproba vineri.

”Pentru multe state membre UE aceasta este o pre-condiție a continuării discuțiilor pentru liberalizarea regimului de vize”, declară un oficial UE pentru Politico.

În prezent, există 4 state care negociază cu UE liberalizarea regimului de vize: Georgia, Ucraina, Kosovo și Turcia. În teorie, 125 de milioane de persoane urmează să primească dreptul să intre în UE pentru perioade limitate- o perspectivă care îngrijorează anumite state membre care solicită acum o ”plasă de siguranță”.

Potrivit documentului care urmează să fie aprobat, ”frâna de urgență” va putea fi activată, de exemplu, în situația în care un stat membru UE transmite Comisiei că ”se confruntă cu creșterea substanțială a numărului persoanelor descoperite că locuiesc fără drept în teritoriul național”, sau dacă se identifică ”riscuri de securitate interne ale statelor membre, susținute de date substanțiale, în special în ceea ce privește creșterea semnificativă a infracțiunilor grave sau amenințărilor teroriste”.

”Înainte, era foarte dificil, dacă nu imposibil, să suspenzi procedura de liberalizare a regimului de călătorie”, afirmă oficialul citat de Politico.

Comisia Europeană urmează să fie responsabilă de monitorizarea ”caracterului adecvat al procesului de liberalizare a vizelor” și ”va informa regulat Parlamentul European și Consiliul, cel puțin o dată pe an, sau mai des dacă este necesar” în legătură cu această chestiune.

Primul stat care ar putea beneficia de relaxarea regimului de călătorie în UE ar putea fi Georgia, o țară cu mai puțin de 5 milioane de cetățeni.

Marea teamă este însă generată de perspectiva ca Turcia să beneficieze de această măsură, în condițiile în care UE a încheiat cu acest stat un acord de blocare a fluxurilor de migranți proveniți din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, în baza căruia s-a promis Ankarei, dacă îndeplinește condițiile, liberalizarea regimului de vize.

Turcia are aproape 80 de milioane de cetățeni, însă potrivit statisticii oficiale turce doar 15,6 dețin un pașaport, dintre aceștia 2,7 milioane fiind deja în Europa.

Dintre cei 12,9 milioane de posesori de pașaport aflați în Turcia doar 10% ( adică 1,3 milioane) dețin un pașaport biometric- condiție esențială pentru a putea intra în Europa.

Ankara a sperat să obțină pentru cetățenii săi liberalizarea regimului de călătorie până în luna iunie, însă nu îndeplinește câteva condiții esențiale. Comisia Europeană a anunțat deja că la mijlocul lunii iunie va publica un raport despre progresele făcute de Turcia pentru atingerea condițiilor impuse de UE. Un oficial UE afirmă că octombrie 2016 ar fi o dată realistă până la care Turcia să atingă standardele solicitate .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 28