Francezii respiră ușurați; China permite din nou importurile de camembert

Autoritățile sanitare chineze au ridicat interdicția privind importul anumitor brânzeturi moi, printre care și numeroase specialități franceze precum camembert și brie, au declarat pentru AFP mai mulți oficiali din Uniunea Europeană și din organizațiile profesionale.

“Este o adevărată ușurare. Însă era de așteptat deoarece administrația chineză și-a demonstrat voința de a nu tărăgăna această situație”, a declarat Vincent Marion, cofondatorul Cheese Republic, care se prezintă drept principalul magazin online pentru vânzare de brânzeturi în China.

“Interdicția a fost în vigoare pentru o scurtă perioadă, deci nu ne-a perturbat afacerile. Acum putem continua ca înainte”, a declarat Axel Moreaux, managerul restaurantului francez Paradox de la Beijing.

În urmă cu două luni, autoritățile vamale chineze au început, în mod suprinzător, să blocheze importul brânzeturilor moi precum camembert, brie, roquefort sau gorgonzola (specialitate italiană). Aceste tipuri de produse conțin culturi de bacterii utilizate în mod tradițional în producția de brânzeturi din Europa. Însă legislația chineză nu era suficient de clară cu privire la legalitatea acestui tip de bacterii.

Întâlnirile care au avut loc în ultima săptămână între reprezentanții Uniunii Europene și cei ai autorităților sanitare chineze au permis deblocarea situației, a declarat purtătorul de cuvânt al delegației UE la Beijing, William Fingleton. O notă explicativă a fost trimisă ulterior de Guvernul chinez către agenția care se ocupă de verificarea conformității produselor alimentare, potrivit căreia “culturile bacteriene utilizate pentru producția acestor brânzeturi nu sunt nocive pentru sănătate”, a explicat William Fingleton, într-un comunicat remis AFP.

Vincent Marion, de la Cheese Republic, a salutat această clarificare a jurisprudenței. “De acum înainte, e scris negru pe alb că această categorie de brânzeturi poate fi importată în mod legal. Deci este o veste foarte bună pentru industria de lactate franceză și europeană”, a declarat Vincent Marion.

Consumul de produse lactate a crescut puternic în China în ultimele decenii, însă brânzeturile rămân principalul produs consumat de clientela din străinătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =