Francois Hollande, despre UE: Fie facem lucrurile în mod diferit, fie nu le vom mai face împreună


Nu există o alternativă la o Uniune Europeană cu mai multe viteze pentru a evita dezintegrarea acesteia, a estimat preşedintele Franţei, Francois Hollande, într-un interviu publicat luni în mai multe cotidiane europene, relatează Le Figaro.

Francois Hollande declară că “noul elan european presupune o alegere clară privind forma sa de organizare”.

“Europa celor 27 nu mai poate fi Europa uniformă a celor 27. Timp de mulţi ani, această idee a unei Europe diferenţiate, cu viteze diferite, cu ritmuri distincte de a progresa a generat multă rezistenţă. Însă astăzi, aceasta este o idee care se impune. În caz contrar, Europa este cea care va exploda”, continuă el.

Întrebat dacă nu există vreo alternativă la această Europă cu mai multe viteze, Francois Hollande a răspuns: “Nu. Fie facem lucrurile în mod diferit, fie nu le vom mai face împreună”.

“În viitor va exista un pact comun, o piaţă internă cu o monedă unică pentru unii. Însă pe această bază va fi posibil, pentru statele membre care vor, să meargă mai departe în ceea ce priveşte domeniul apărării, al armonizării fiscale sau sociale, mai departe în ceea ce priveşte cercetarea, cultura, tineretul”, a declarat Hollande.

Comisia Europeană a adoptat, recent, un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 32