Franța înregistrează datorie record

RTR47J5N

Franța înregistrează datorie record
Pentru prima dată guvernul francez anunță datorii de stat de peste două mii de miliarde de euro. Această sumă reprezintă fix 95% din producția economică. Mai există încă o altă țară din zona euro ce prezintă o datorie record.

Datoriile de stat franceze trec pentru prima dată peste pragul de două mii de miliarde de euro. Obligațiile au atins la 30 iunie 2014 suma de 2.024 miliarde de euro, afirmă Institutul de Statistică de la Paris. Această sumă este cu 28,7 miliarde de euro mai mare decât la finalul primului trimestru. Nivelul datoriei corespunde unei proporții de 95,1% din produsul intern brut al țării. Stabilitatea UE și pachetele de creștere prevăd o limită superioară de 60% din PIB.

După prognoza Comisiei UE, valoarea așteptată a datoriei Franței nu a fost atinsă. În 2014 datoriile ar fi trebuit să se ridice la nivelul de 95,6% din PIB, iar pentru anul 2015 s-a prognozat un raport de 96,6% din PIB. În comparație, Germania va atinge în acest an un nivel al datoriei de 76% din PIB, pe când anul viitor procentul se va mări la 73,6%.

Odată cu atingerea acestui nivel record crește presiune pentru economisire asupra guvernului de la Paris. Acesta va economisi în anul care vine fix 9,5 miliarde de euro la serviciile sociale, spune un purtător de cuvânt al guvernului. Aproximativ o treime dintre aceștia ar trebui să fie tăiați de la sănătate. Alte 700 de milioane de euro vor veni din tăierea sprijinelor familiale. În 2017 guvernul condus de Manuel Valls ar trebui să aducă din nou deficitul bugetar anual sub ținta de trei procente, obiectiv ce va fi atins cu doi ani mai târziu decât ar fi trebuit.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Frankreich-verzeichnet-Schulden-Rekord-article13700896.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − 93 =