Franța interzice manechinele prea slabe și obligă menționarea imaginilor retușate

Manechinele vor fi nevoite să prezinte un certificat medical, pentru a-și putea exercita profesia în Franța, iar imaginile digitale care “slăbesc sau rotunjesc silueta” trebuie să fie menționate ca retușate, potrivit a două norme publicate vineri în Monitorul francez, relatează EFE.

Începând din 6 mai, modelele vor trebui să prezinte un certificat medical, valabil în ultimii doi ani care arată “starea lor de sănătate generală” și care să evalueze mai ales indicele masei lor corporale (IMC).

Ministerul Sănătății francez a luat drept referință Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care prevede că o persoană este considerată slabă când are un IMC — care măsoară relația dintre greutate și înălțime — de sub 18,5.

Legea prevede pedepse de până la 6 luni de închisoare și amenzi de 75.000 de euro pentru cei care se fac vinovați de angajarea în acest domeniu a unor persoane considerate prea slabe.

De asemenea, imaginile vor trebui însoțite de la 1 octombrie de mențiunea “fotografie retușată” pentru mesajele publicitare care apar în ziare, afișe, internet sau cataloage.

Obiectivul Ministerului Sănătății este de a lupta împotriva anorexiei prin interzicerea modelelor prea slabe la defilările de modă.

Franța se alătură astfel unor țări ca Spania, care interzice din 2006 defilarea top-modelelor cu un IMC de sub 18 pe Pasarela Cibeles, sau Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 16