Franța: O petiție ‘împotriva statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron’ a strâns peste 150.000 de semnături

O petiție ‘împotriva statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron’, inițiativă lansată pe internet în urmă cu două săptămâni, a strâns până duminică peste 150.000 de semnături, în speranța că va opri proiectul președintelui francez, transmite AFP.

‘Nu există niciun motiv pentru ca soția șefului statului să poată obține un buget din fonduri publice’, afirmă petiția adresată președintelui Emmanuel Macron și prim-ministrului Edouard Philippe.

Petiția, care a adunat până acum 152.000 de semnături, a fost lansată pe site-ul change.org de Thierry Paul Valette, președintele mișcării politice Egalitatea Națională.

‘Brigitte Macron dispune la ora actuală de o echipă de doi-trei colaboratori, ca și de doi secretari și doi agenți de securitate, ceea ce este suficient’, mai afirmă textul, scoțând în evidență contextul de ‘economii’ pe care dorește să le realizeze guvernul.

Petiționarii dau totuși asigurări că ‘denunță cu fermitate orice atacuri sexiste împotriva lui Brigitte Macron’ și că ‘nu îi pun (acesteia) sub nicio formă sub semnul întrebării competențele’.

‘Cu toate acestea, într-o perioadă de moralizare a vieții politice franceze’, prin adoptarea recentă a unui proiect de lege care interzice angajarea membrilor de familie drept colaboratori de către miniștri și parlamentari, ‘nu putem cauționa în mod decent inițiativa unui statut specific al soției’ președintelui, susține textul.

În timpul campaniei prezidențiale, Emmanuel Macron a indicat că, dacă va fi ales, soția sa va avea ‘un rol public’, fără a fi ‘remunerată de contribuabil’, el invocând ieșirea ‘dintr-o ipocrizie franceză’.

Tema statutului de Primă Doamnă a ajuns săptămâna trecută în Adunarea Națională, cu prilejul dezbaterii proiectelor de lege privind moralizarea vieții politice. Deputații stângii radicale au apărat fără succes un amendament pentru ca soției președintelui, ca și celor alor membrilor guvernului sau parlamentarilor, să nu li se poată pune la dispoziție resurse financiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 40