Franța vrea să adopte legea ”dreptului la deconectare”: Fără emailuri profesionale după program

17_g_MentaleGesundheit_BurnoutPraevention_WorkLifeBalance_shutterstock_170846597-732x336
Myriam El Khomri, ministrul francez al Muncii, a înaintat ideea de a pune la punct o lege care să evite munca excesivă în rândul angajaților, a căror sănătate este amenințată de epuizare. ”Legea deconectării” le va permite angajaților să-și respecte timpul liber și să nu mai fie nevoiți să răspundă de acasă la emailuri legate de muncă.

Potrivit The Independent, fenomenul de burnout ia amploare în rândul cetățenilor francezi, astfel încât guvernul a decis să ia măsuri pentru a proteja viața privată și, implicit, dreptul oamenilor la odihnă. Rapoartele arată că numeroși angajați francezi își continuă adesea programul de muncă și după ce ajung acasă, răspunzând adesea la emailuri până în jur de miezul nopții.

În ultimii ani, numărul angajaților în funcții de răspundere care lucrează de acasă între orele 20 și 24 a crescut cu 52%, arată Tehnologia, o companie menită să reducă riscurile la care se expun angajații. Criza economică determină din ce în ce mai mulți oameni să facă eforturi considerabile pentru a nu-și pierde locul de muncă, astfel încât mulți sunt dispuși să lucreze mult mai mult peste program.

”Există riscuri ce trebuie anticipate, iar unul dintre cele mai mari este balanța dintre viața privată și viața personală din spatele conectivității permanente,” a declarat Bruno Mettling, directorul general al companiei Orange, care a adresat problema muncii de după încheierea programului, într-un raport înaintat ministrului francez.

”Angajații care găsesc echilibrul potrivit între viața privată și cea profesională au performanțe mai bune la serviciu decât cei care ajung deja epuizați,” a mai spus directorul marii companii.

”Avem un autocontrol deficitar când vine vorba de noile tehnologii. Munca se revarsă în viețile noastre private,” arată Jean-Claude Delgenes, de la Tehnologia. ”Diferența dintre muncă și viața socială era, în trecut, foarte clară.” Delgenes atrage atenția că noua lege propusă de ministru ar trebui totodată să reducă volumul de muncă al angajaților, astfel încât aceștia să nu se simtă nevoiți să petreacă mult timp suplimentar conectați.

Sursa: The Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 3