Frauda Shkreli, posibilă în Germania?

AP-608385186153

Majorarea prețului pentru un medicament de importanță vitală la 750 de dolari pe pastilă șochează Statele Unite ale Americii. În Germania așa ceva este în prezent de neînțeles. Dar piața farmaceutică locală este în mișcare și ar putea atrage pe viitor speculatorii.

Pe piața farmaceutică din SUA se petrec azi lucruri precum în Vestul Sălbatic. Investitorul Martin Shkreli dobândește aprobarea pentru medicamentul Daraprim și majorează prețul peste noapte de la 13,50 dolari pe pastilă la 750 de dolari. Asta corespunde unei majorări de preț de 5500 de procente. Trucul este faptul că medicamentul nu este protejat de un patent și este rareori prescris.

Pentru puțini pacienți acesta este însă de importantță vitală. Pe de o parte drepturile asupra acestuia sunt ieftine, iar pe de altă parte posibilitățile de șantaj asupra pacienților este enorm. Shkreli este singurul ofertant, iar producerea acestuia a necesitat investiții consistente.

În SUA Daraprim este o extremă, dar cu toate acestea nu reprezintă un caz izolat. Pentru medicamentul împotriva tuberculozei, Cycloserine, furnizorul a introdus o majorare de preț similară. În Germania însă nu se schimbă nimic pentru pacienții Daraprim. Tabletele vor fi comercializate în continuare de producătorul GlaxoSmithKline, pentru suma de 13,20 euro minus reducerile pentru casele de asigurări de sănătate. Chiar și în cazul altor medicamente, care nu sunt de asemenea protejate de un patent, nu a mai existat vreodată un caz atât de clar de fraudare ca în vestul sălbatic, spune economistul medical Gerd Glaeske de la Universitatea Bremen.

Spre deosebire de Statele Unite ale Americii, companiile farmaceutice din Germania nu pot pur și simplu să modifice prețurile la medicamente prin proprie inițiativă. Acestea sunt fixate prin acord între casele de asigurări de sănătate și producători. În cazul acestor negocieri casele au putut, potrivit lui Glaeske, să reducă costurile la medicamente cu câteva miliarde de euro în ultimii ani. Majorările de preț pentru medicamente generice trebuiesc apoi compensate prin reduceri de preț față de casele de asigurări prevăzute de lege. Dar acestea sunt posibile doar prin intermediul pacienților privați. Regulă va fi însă valabilă din anul 2017.

Sunt astfel pacienții germani protejați de un abuz de poziție dominantă din partea companiilor farmaceutice? Un purtător de cuvânt al furnizorului local de Daraprim, GlaxoSmithKline, spune că abordarea investitorului Shkreli este cel puțin ciudată, iar în Germania așa ceva este de neimaginat. Economistul medical Glaeske dă dreptate totală purtătorului de cuvânt.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Shkreli-Abzocke-bald-in-Deutschland-moeglich-article16143181.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 + = 69