Furnizor Apple intră în insolvență

RTR45KRM

Furnizor Apple intră în insolvență
Vineri producătorul și furnizorul Apple de sticlă-safir avea valoarea de 1,5 miliarde de dolari pe NASDAQ. Dar apoi valoarea bursieră a GT Advanced aproape că s-a dizolvat complet. Cum se poate întâmpla așa ceva?

Această săptămână a început prost pentrucompania tehnologică GT Advanced și acționarii săi. De asemenea și pentru alți investitori soarta companiei americane este un exemplu pentru cât de repede îți poți pierde norocul la bursă.

GT Advanced este cunoscut în special pentru că livrează companiei Apple sticlă-safir. Vineri acțiunile acestei companii listate la NASDAQ valorau peste 11 dolari, iar brokerii au evaluat compania la 1,5 miliarde de dolari.

Dar apoi luni s-a petrecut ceva. Managementul a făcut o cerere de insolvență și a depus protecție față de creditori. Prețul acțiunilor s-a prăbușit până la prețul de 75 de cenți și acestea au pierdut 90% din valoarea lor într-un timp foarte scurt. Compana a ajuns brusc la valoarea de doar 175 de milioane de dolari. Este de necrezut. Nu cred că cineva s-a așteptat la asta. Declarația aparține unui broker, citat de agenția de știri Reuters. Cel mai probabil ultima dată când s-a petrecut ceva similar a fost în cazul Bear Stearns. În acel moment era o perioadă de criză financiară. Dar acest caz recent a sosit de nicăieri.

De ce decizia de a cere falimentul? Analiștii bănuiesc că Apple a scos cablul din priză. Se pare că ceva fundamental s-a rupt în relația dintre aceștia, spune Pawel Molchanow de la intermediarul financiar Raymond James.

Sticla-safir este foarte rezistentă la zgârieturi. Prin urmare, aceasta este încorporată de Apple în dispozitivele sale pentru a proteja camera de luat vederi a iPhone, spre exemplu și senzorul de amprentă prezent pe cele mai noi modele. Aceasta este de asemenea folosită pe unele modele de iWatch. În luna august compania a anunțat faptul că, în mod surprinzător, nu va fi capabilă să aducă fabrica sa la nivel operațional decât în anul 2015 și prin urmare nu va putea onora livrările, dar acest aspect nu pare să fie suficient pentru a declanșa o procedură de insolvență.

Analiștii presupun doar că Apple ar fi retras complet împrumutul acordat în vederea dezvoltării companiei. Se vorbește că GT Advanced a avut la sfârșitul lunii septembrie abia 85 de milioane de dolari în rezerve după ce în luna iulie compania deținea suma de 330 milioane de dolari.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-man-uebers-Wochenende-pleitegeht-article13736091.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =