Furt masiv, confirmat pe piata valutara

_83122192_ba0ec44c-8e48-4a8e-991d-1bd55d66992e

Amenzi record pentru manipularea pieţei valutare

Cinci dintre cele mai mari banci din lume vor plăti amenzi în valoare totală de 5.7 miliarde de dolari pentru acuzaţii, inclusiv manipularea pe piața valutară. Patru dintre aceste bănci: JPMorgan, Barclays, Citigroup și RBS au fost de acord să pledeze vinovate în acuzaţiile penale din SUA. Cea de-a cincea, UBS, va pleda vinovată pentru fraudarea ratei dobânzii de referință.

Barclays a primit cea mai mare amendă, 2,4 miliarde de dolari, deoarece în luna noiembrie nu s-a alăturat altor bănci pentru a rezolva litigiile din Marea Britanie, SUA și din partea autorităților de reglementare elvețiene. Barclays de asemenea, a concediat opt angajați implicați în cadrul sistemului. Procurorul General al SUA, Loretta Lynch a spus că “aproape în fiecare zi”, timp de cinci ani din 2007, comercianți în valută au folosit o cameră de chat electronic privat pentru a manipula ratele de schimb. Potrivit acesteia, acțiunile lor au prejudiciat ” nenumăraţi consumatori, investitori și instituții din întreaga lume”.

Rezerva Federală a amendat însă a şasea bancă, Bank of America, cu 205 milioane de dolari pentru falsificarea schimburilor în valute străine. Toate celelalte bănci au fost amendate atât de Departamentul de Justiție, cât și de Federal Reserve.

Potrivit autorităţilor de reglementare, între anii 2008 și 2012, mai mulţi comercianți au format un cartel și s-au folosit de camere de chat pentru a manipula prețurile în favoarea lor. Mai multe strategii au fost folosite pentru a manipula prețurile, şi o schemă comună pentru a influența prețurile în stabilirea zilnică a nivelurilor valutare.

http://www.bbc.com/news/business-32817114

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 7