GATA DE RAZBOI?

  • russia-ukraine-war-sevastopol-crimea-georgiaPutin pune armata în stare de alertă

Revoluția din Ucraina dă naștere la temeri la Moscova. Rușii se tem de faptul că minoritatea vorbitoare de limbă rusă din Ucraina ar putea fi suprimată, odată cu schimbările politice din țara vecină.

 

Președintele rus Vladimir Plutin a pus forțele armate ale țării sale în stare de alertă. Acest anunț se referă la trupele din Rusia de Vest, conform unei agenții de presă ruse. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre o stare de spirit în vestul Ucrainei ce se prezintă tot mai mult ca fiind neo-fascistă. Baza acestor acțiuni și declarații stă în decizia de a interzice limba minorității ruse în Ucraina după cădere președintelui Viktor Ianukovici. Există mulți etnici ruși ce trăiesc în părți din estul Ucrainei și în peninsula Crimeea.

 

Atât în estul Ucrainei, ce este pro-Rusia, cât și în Rusia însăși sporesc apelurile la o intervenție miltitară rusă în Ucraina. În cele din urmă, marți un deputat rus a declarat că Rusia ar putea interveni pentru a proteja oamenii vorbitori de limbă rusă din Crimeea. Peninsula de la Marea Neagră este de un interes strategic deosebit pentru Rusia , pentru că acolo este staționată flota rusă de la Marea Neagră.

 

Pe peninsulă în sine, starea de spirit este iritabilă. Tătarii din Crimeea au protestat zgomotos declarându-și sprijinul pentru noua conducere politică de la Kiev. Aceștia au fluturat steaguri galbene și albastre și au strigat “Ucraina nu este Rusia”. Un grup mic de contra-manifestanți pro-ruși și-au făcut apoi apariția, declarându-se pentru o legătură mai strânsă cu Rusia. Au existat încăierări, fiecare dintre grupări încecând să reducă la tăcere tabăra adversă.

 

Tătarii din Crimeea aparțin minorității musulmane și au participat activ la protestele din Ucraina împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici. Aceștia doresc să se distanțeze de Rusia, în special pentru că au fost decimați și deportați în timpul celui de-al doilea război mondial de către fostul dictator sovietic Iosif Stalin.

 

http://www.zeit.de/politik/ausland/2014-02/putin-militaer-russland-ukraine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =