Ucraina rămâne fără gaz rusesc
Gazprom spune ca Ucraina trebuie să plătească în avans pentru aprovizionarea cu gaz, după ce Kievul nu a reușit să-şi plătească datoria uriașă. Gazprom a anunţat luni dimineaţa că va reduce livrările deorece, Ucraina nu a reușit să plătească 1.95 miliarde de dolari, din cei 4,5 miliarde datoraţi. Însă, firma rusă a declarat că va continua să furnizeze gaz pentru Europa.
“Astăzi, la 10:00 ora Moscovei, Gazprom, conform contractului existent, a cerut Naftogaz plata în avans pentru aprovizionarea cu gaze”, a spus Gazprom într-o declarație.
“Începând de astăzi, compania ucraineană va primi gaze naturale rusești numai pentru sumele pe care le-a plătit.”
Gazprom a declarat că a vrut să recupereze 4,5 miliarde de dolari de la Naftogaz, care se ocupă cu livrările de gaz către Ucraina. Pe de altă parte, Naftogaz a declarat că a dorit să recupereze 6 miliarde de dolari pentru”excesul” de gaz din 2010.
“Am ajuns la un acord. Șansele să ne întâlnim din nou sunt minime,”, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, după cea mai recentă rundă de negocieri, care s-a încheiat la Kiev în acest sfârşit de săptămână.
Cu toate acestea, comisarul pentru energie sl UE, Guenther Oettinger, care a participat la discuții, spune că “nu a fost pesimist”, în legătură cu o înţelegere între cele două părţi şi va continua să lucreze la un acord, în ciuda propunerii sale compromisă.
Tot luni, Gazprom a subliniat că va continua să furnizeze consumatorilor europeni gaz la “volum maxim”, și că a fost responsabilitatea Ucrainei de a asigura gazul tranzitat prin țară. Cu toate acestea, corespondenții spun că UE ar putea fi afectată.
Ucraina a declarat că a refuzat să șteargă complet datoriile, în semn de protest, la recenta creștere a prețurilor Gazprom cu 80%. Pretul este acum 485.50 dolari pe 1.000 de metri cubi, cel mai mare din Europa. Perspectivele unui progres în discuții, s-au diminuat in ultimele zile, după creșterea tensiunii între Kiev și Moscova, din cauza insurgenților pro-ruşi, în partea de est a Ucrainei.
Moscova a reacționat furioasă la un protest violent în fața ambasadei sale la Kiev sâmbătă, după ce separatiștii au doborât un avion militar ucrainean, omorând toate cele 49 de persoane la bord.
Între timp, Ucraina a acuzat Rusia că a ajutat separatistii, trimiţând tancuri în partea de est a țării.
http://www.bbc.com/news/world-europe-27862849