GAZELE DE SIST CHIAR SUNT O BINECUVANTARE?

fracking

Gazele de şist „o binecuvântare” pentru mediu

Explozia producției de resurse neconventionale de energie, cum ar fi gazul de șist “poate fi o binecuvântare pentru mediu”, spun cei din mediul academic. Lucrarea de cercetare realizată de Smith School pentru Enterprise și Environment de la Universitatea din Oxford, a remarcat reducerea drastică a producției şi a importurilor de cărbune din SUA. Importurile de cărbune au scăzut la un “nivel neglijabil”, în timp ce producția tradiţională internă a combustibilului fosil a scăzut cu o treime.

În contrast, criticii din industria gazelor de șist spun că procesul folosit pentru a extrage petrolul provoacă un risc serios pentru mediu. Militantii sustin că substanțele chimice utilizate în acest proces de extragere s-ar putea scurge și contamina rezervele de apă locale. În schimb, ei spun că guvernele ar trebui să acorde prioritate alternativelor durabile, cum ar fi vântul sau energia mareelor, mai degrabă decât se concentreze pe încă un alt combustibil fosil finit pentru a satisface nevoile de aprovizionare.

Însă pe de altă parte, cercetatorii de la Oxford sunt de părere că riscurile de mediu pot fi atenuate prin reguli stricte, iar producția de gaze de șist ar putea face uz la nivel mondial de energie curată. În timp ce SUA a reuşit să obţină industria de gaze de şist, Europa este mult mai ostilă în privinta exploatarii, multe țări europene au interzis explorarea gazelor de șist și de producție, inclusiv Franța.

http://www.ibtimes.co.uk/global-shale-gas-boom-potential-blessing-environment-1451218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 45