Geologii islandezi forează cel mai fierbinte puț din lume

rig-thor-reykjanes

Rezerve gigantice de energie se află înmagazinate chiar sub picioarele noastre. În Islanda geologii forează în interiorul unui vulcan, pentru a încerca să exploateze puterea acestuia. Dacă proiectul va avea parte de succes, insula ar putea deveni pe viitor exportator de energie electrică.

Conținutul de căldură al Pământului oferă un potențial enorm de energie, care poate satisface ușor necesarul energetic al omenirii. Acesta trebuie însă accesat, iar în Islanda există în acest sens un proiect ambițios. Geologii intenționează să foreze în inima unui vulcan aflat pe peninsula Reykjanesskagi. După cum raportează cei de la BBC, în acest an ar trebui să se finalizeze puțul cu o lungime de cinci kilometri, din care s-au forat până acum patru kilometri și jumătate.

Există deja, spre exemplu, în localitatea Sauerlach din nordul landului german Bayern, o unitate de producție pe bază de energie geotermală cu foraj la adâncime de 5000 de metri. Cu toate acestea, temperatura apei este acolo de doar 143 de grade Celsius. În Islanda sunt cu totul alte condiții. Țara se află chiar între două mari plăci tectonice, iar magma fierbinte și lichidă se găsește chiar sub scoarța terestră. Creatorii proiectului Iceland Deep Drillingt Project (IDDP) speră ca în adâncime să găsească roci și apă cu temperaturi de cel puțin 500 de grade Celsius. Astfel ar fi cel mai fierbinte puț din lume.

Dacă apă are o temperatură de peste 374 de grade Celsius, ea este numită apă supercritică datorită faptului că, deși la presiuni foarte ridicate ea rămâne în stare lichidă, prezintă și caracteristici specifice gazelor. Echipa IDDP vor să o pompeze la suprafață și să o utilizeze în producția de energie electrică. Ei speră să poată obține de zece ori mai multă energie ca o centrală geotermală clasică. Cu toate acestea, încă nu se știe exact câtă energie poate produce acest puț, pentru că deocamdată este doar un experiment.

http://www.n-tv.de/wissen/Geologen-bohren-heissestes-Loch-der-Erde-article19348566.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =