Germania a interzis prin lege motorul cu combustie internă

Vorstellung des E-Golf am 25.04.2012 an der Glaesernen Manufaktur von Volkswagen in Dresden . Foto: Oliver Killig

 

Germania a pus gând rău mașinilor care au un motor cu combustie internă. Astăzi a fost dată o lege prin care mașinile de acest tip să fie interzise pe drumurile națiunii până în anul 2030.

Legea a fost pusă în efect ca un acord bi-partizan, ceea ce înseamnă că probabil nu va fi revocată dacă se schimbă guvernul până când se va ajunge la anul terminal în care trebuie pusă complet în aplicare. Există însă o problemă cu această lege. Și anume, Germania se află în Uniunea Europeană, iar interzicerea mașinilor care au un motor cu combustie internă pe drumurile sale ar însemna că și cei care vin în Germania din altă țări vor trebui să folosească tot una cu zero emisii, pentru a se conforma legii.

Ca urmare, legea va avea sens în mare parte doar atunci când Uniunea Europeană va interzice motorul cu combustie internă. Autoritățile germane recomandă o reevaluare a sistemului de taxe, pentru a face treptat mai dificilă viața producătorilor de mașini și în consecință pe cea a celor care vor să cumpere una cu un motor cu combustie internă. Astfel aceștia ar putea fi convinși să treacă la mașini electrice.

Dacă și Uniunea Europeană se va conforma legii germane (interpretați asta cum vreți), atunci avem 14 ani la dispoziție să găsim ceva de făcut cu mașinile Dacia 1300 și Oltcit care mai circulă pe drumuri. O convertire la energie electrică n-ar avea sens, din moment nici dacă le-ai vinde pe toate din țară la fier vechi n-ai acoperi costul pentru o conversie.

Desigur, mai este și problema construirii unei infrastructuri pentru ca aceste mașini să funcționeze. De asemenea, n-ar strica să existe până atunci mașini electrice pe care lumea chiar și le poate permite. Nu de alta, dar altfel o astfel de lege ar cam suna puțintel cam tiranică, necinstită și care probabil va duce la câteva revolte armate sau la Mad Max.

[Gizmodo]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 1 = 3