GERMANIA E A IV-A

  • A VW badge is seen through torn wrapping as a Volkswagen Golf is delivered to a car dealership in Portslade near BrightonȘase concerne germane, printre cele mai valoroase din lume

Printre cele 100 de companii cu cea mai mare valoare de piață, există de asemenea 6 societăți germane. Iar plutonul este condus de Wolkswagen. Cu toate acestea, studiul, publicat de o firmă de consultanță în management arată de asemenea că hegemonia SUA nu s-a terminat.Apple, Exxon, Google și alții, continuă să domine piețele bursiere la nivel mondial. Dar treptat crește și ponderea companiilor germane în topul celor mai valoroase companii din lume. Fapt arătat de un studiu al firmei de consultanță în management, EY (fosta Ernest & Young) din Stuttgart. Astfel, printre cele 100 cele mai valoroase companii ale lumii pot fi găsite acum cel puțin 6 companii, pe lângă 5 sau chiar 4 câte și-au făcut apariția în ultimii 2 ani. În prezent Germania este, astfel, pe locul al patrulea, după Statele Unite (47 de companii), Marea Britanie (11) și China/Hong Kong (9).

 

Companiile germane extrem de valoroase (evaluate la data de 19.12.13) sunt raportate ca fiind, în primul rând, Volkswagen (122,5 miliarde USD, locul 51), Siemens (117,2 miliarde USD, locul 53), și Bayer (112 miliarde USD, locul 58). Alți membri ai top 100 sunt SAP (locul 63), BASF (locul 76) și Daimler (88). Partenerul EY, Thomas Harms, a declarat, în legătură cu rezultatel anchetei că “Germania este din nou pe piețele bursiere mondiale”. Deși datoriile și criza economică au încetinit companiile germane în ultimul an, companiile din Germania au reușit să obțină rezultate globale bune și să își crească actractivitatea pentru investitori.

 

Pe parcursul unui an, cele 6 cele mai valoroase companii din Germania au avut o valoare în creștere, pe piața de capital, cu un procent de 23%, până la 637 miliarde USD. În același timp, valorea cumulată a celor mai valoroase 100 de companii din lume a crescut cu aproximativ 15%, până la 14.800 de miliarde USD.

 

În comparație, primele 10 cele mai valoroase companii din lume sunt toate de origine americană, topul fiind condus de Apple, cu o valoare de piață de 489,9 miliarde USD. În spatele lor tronează gigantul petrolier Exxon cu 434,4 miliarde USD, gigantul internetului, Google, cu o valoare de 362, 9 miliarde USD, apoi Microsoft, cu 302,6 miliarde USD și Berkshire Hathaway Investment Holding, deținut de miliardarul Warren Buffet (287 miliarde USD).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 87 =