Germania este raiul spălărilor de bani

imago70051604h

Unii spun că cel mai bine este să te încrezi în numerar. Contrar credinței că “ce e în mână nu e minciună”, domeniile care folosesc intensiv operațiuni cu numerar, precum sectorul imobiliar, comerțul de automobile, piața obiectelor de artă sau gastronomia sunt cele mai sensibile la spălarea de bani, într-o proporție mult mai mare decât era de așteptat.

În Germania multe operațiuni de spălare de bani din afara sectorului financiar rămân nedescoperite. “Câmpul întunecat” din afara sectorului financiar, spre exemplu sectorul imobiliarelor, în comerțul cu automobile sau pe piața obiectelor de artă cuprinde 15.000 – până la 28.000 de cazuri suspecte. Ceea ce reprezintă mult mai mult decât anunțurile reale, după cum reiese dintr-un raport lunar al Ministerului de Finanțe.

În total volumul spălărilor de bani din Germania, inclusiv domeniul gastronomic sau a jocurilor de noroc, se ridică la peste 100 de miliarde de euro pe an. Ceea ce reprezintă o cifră de două ori mai mare față de estimările precedente.

Volumele financiare estimate ale cazurilor neidentificate sunt substanțiale, se spune citând un studiu de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg. Spălările de bani ar trebui să se ridice la 20-30 de miliarde de euro doar în sectorul nonfinanciar. Întregul volum al activităților de acest gen atât în sectorul financiar cât și în celelalte sectoare este estimat la peste 50 de miliarde de euro, deși anumiți experți vorbesc chiar despre 100 de miliarde anual.

Ministerul german de finanțe a descoperit recent lacune la nivelul statelor federale. În Germania landurile federale sunt responsabile pentru controlul din sectoarele nonfinanciare, deci inclusiv pentru sectoarele imobiliare și infrastructură, comerțul de vase comerciale și private sau afaceri cu bijuterii ori obiecte de artă. De asemenea, controlul la nivel de landuri include și afacerile intensive din punct de vedere al numerarului, domeniile hotelier și gastronomice, iar sectorul financiar este controlat la nivel național de autoritatea de supraveghere BaFin.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutschland-ist-ein-Mekka-fuer-Geldwaesche-article17520806.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 3