Germania exportă mai mult ca niciodată

IMG_1382

În anul 2016 Germania a înregistrat pentru al treilea an consecutiv o valoare record în cazul exporturilor. Chiar și excedentul de comerț exterior a marcat o valoare record. La sfârșitul anului bilanțul a fost, cu toate acestea, afectat.

Companiile de export germane au crescut pentru al treilea an consecutiv în ciuda slăbiciunii prezentate de comerțul mondial. Au fost exportate anul trecut mărfuri în valoare de 1,21 bilioane de euro potrivit Biroului Federal de Statistică. Ceea ce reprezintă o creștere de 1,2%.

Afacerile cu țările UE au crescut cu 2,2%, în timp ce în restul lumii s-a vândut mai puțin cu 0,2%. Asociația de Comerț Exterior, BGA, a estimat pentru anul curent o creștere a exporturilor de până la 2,5%, pentru un total de fix 1,23 bilioane de euro.

Dar cifrele de la sfârșitul anului arată și probleme în aceste afaceri. În comparație cu aceeași lună din anul precedent cererea pentru produse “Made in Germany” a crescut în luna decembrie 2016 cu 6,3% pentru un total de 97,4 miliarde de euro. Dar în comparație cu noiembrie 2016 aceasta a scăzut cu 3,3% și astfel de trei ori mai puternic decât se așteptau economiștii.

Importurile au rămas stabile în comparație cu anul precedent. Pe întregul an 2016 ele au atins de asemenea un nivel record. Importurile s-au majorat cu 0,6% pentr un total de 954,6 miliarde de euro. În total Germania a obținut un excdedent comercial în valoare de 252,9 miliarde de euro. Astfel că s-a depășit recordul anterior de 244,3 miliarde, din anul precedent.

Cifrele vor aprinde din nou criticile adresate modelului economic german, inclusiv din partea președintelui american Donald Trump. Consultanții economici ai acestuia acuză Germania că profită de avantaje comerciale necinstite pe fondul unei monede slabe.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutschland-exportiert-so-viel-wie-noch-nie-article19694438.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 63 =