Printr-un excedent comercial substanțial în soldul contului curnet, Germania depășește China ca țara cu cel mai mare excedent comercial, spun cei de la institutul Ifo. Iar acest lucru provoacă furie în Europa.
Germania va depăși în acest an China ca țară cu cel mai mare excedent comercial, după prognoza institutului Ifo. Exdecentul german de cont curent va însuma în anul 2016 aproximativ 310 miliarde de dolari americani, spune Christian Grimme, expert Ifo. Ceea ce reprezintă o creștere de 25 de miliarde față de anul 2015.
China ar trebui să raporteze în acest an un surplus de 260 miliarde de dolari. Pe locul trei urmează Japonia cu fix 170 de miliarde. Doar în prima jumătate a anului exportul german de bunuri a depășit importurile cu 159 de miliarde de dolari. Iar cauza principală a fost creșterea cererii europene pentru mărfuri germane.
În bilanțul comercial sunt incluse, pe lângă comerțul cu mărfuri și toate celelalte transferuri cu străinătatea, de la servicii la ajutoare de dezvoltare. Excedentul german va spori în acest an la 8,9% din producția economică totală, spune institutul Ifo. Comisia UE clasifică valorile de peste șase procente care se păstrează pe o perioadă lungă de timp ca fiind dăunătoare stabilității economice.
Comisia UE critică în mod regulat guvernul federal din Germania și recomandă acestuia să investească mai mult pentru a întări cererea internă. Ministerul American de Finanțe consideră că excedentul german de cont curent este un risc major pentru stabilitatea financiară de la nivel mondial. Argumentul principal este că țările cu excedente mari conduc la îndatorarea puternică a altor state, pentru că acestea trebuie să își finanțeze importurile.
Excedentul de cont curent al Chinei ar trebui să se reducă în acest an cu 70 de miliarde de dolari, în principal datorită exporturilor mai slabe. Doar în primul trimestru al acestui an au scăzut cu 35 de miliarde de dolari față de aceeași perioadă a anului precedent. Un declin mai puternic a fost înregistrat ultima dată în perioada crizei financiare din 2008/2009, spune expertul Ifo.