Germania va scoate din codul penal articolul invocat de Erdogan împotriva autorului unui poem ofensator

imageresize

Coaliția guvernamentală a cancelarului german Angela Merkel a convenit joi să elimine din codul penal articolul pe care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a invocat pentru a-l da în judecată pe comicul german care l-a ofensat într-o poezie satirică recitată la postul public de televiziune ZDF, transmite agenția EFE.

Respectivul articol prevede posibilitatea declanșării urmăririi penale pentru injurii adresate unui șef de stat străin. Anunțul privind decizia de eliminare a acestui articol din codul penal survine la două zile după ce justiția germană a clasat dosarul deschis în urma plângerii președintelui turc, instanța germană apreciind că recitarea poemului s-a încadrat în limitele libertății de exprimare.

Poemul, în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe președintele Erdogan drept pedofil și zoofil, a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, și din nou pe 2 aprilie, eveniment ce a provocat proteste vehemente din partea Ankarei, care decis să-l acționeze pe comic în judecată.

Și cancelarul Merkel a fost pusă atunci într-o situație delicată, întrucât, conform legii germane, pentru ca acel dosar să ajungă în instanță a fost nevoie de acordul guvernului de la Berlin, acord care în cele din urmă a fost dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =