Germanii plănuiesc producerea de litiu în Bolivia

Președintele bolivian a anunțat că industria autohtonă producătoare de litiu va beneficia de investiții masive. O instalație este deja în construcție, o alta este planificată de o companie din Thüringen.

Șeful statului bolivian, Evo Morales, vede pentru țara sa o oportunitate și vremuri de bunăstare, ca urmare a creșterii continue a prețurilor la litiu pe piața mondială. Acesta este pregătit să investească peste 800 de milioane de dolari în acest sens, spune Morales. După efectuarea de teste cu o instalație pilot, va fi ridicată o fabrică de mari dimensiuni lângă lacul sărat de la Uyuni, unde se află cele mai mari depozite din lume.

Materia primă este considerată peste tot în lume ca fiind “aur alb”. El este utilizat pentru construcția de acumulatori pentru automobile electrice, pentru instalații de stocare a energiei solare produse în exces, dar și pentru acumulatoare de telefoane mobile. În prezent piața de litiu este dominată de Chile și Argentina, dar Bolivia are cele mai mari rezerve, estimate la aproximativ nouă milioane de tone. Până acum producția este puțin sprijinită, în mare parte pentru că lacul sărat de la Uyuni este în același timp cea mai mare atracție turistică a țării.

Morales a subliniat faptul că afacerile nu vor fi predate către concerne străine, dar ele pot participa în anumite domenii. Chiar și companii germane s-au înscris pentru construcția de instalații de litiu lângă lacul sărat Uyuni, care este în prezent planificat de compania K-Utec din Thüringer.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-planen-Lithiumabbau-in-Bolivien-article19939042.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =