Germanii sunt tot mai bogați

imago54726831h

Mulțumită unei piețe robuste a muncii și a creșterii salariilor reale, mulți oameni din Germania pot pune tot mai mulți bani deoparte. Gospodăriile dispun de averi mai mari ca niciodată. Acțiunile se merită, dar majoritatea oamenilor preferă lichiditățile.

Boom-ul de pe burse a urcat anul trecut averile financiare ale oamenilor din Germania la un nivel record. Averile gospodăriilor private s-au însumat la 5318 miliarde de euro, sub formă de lichidități, hârtii de valoare, depozite bancare sau creanțe din asigurări.

Plusul puternic de 105 miliarde de euro sau circa două procente în comparație cu al treilea trimestru din anul 2015 a fost vineri explicat de Bundesbank prin situația foarte bună de pe piața de acțiuni. Acțiunile și obligațiunile fondurilor de investiții au raportat câștiguri considerabile de fix 62 de miliarde de euro. Dobânzile foarte reduse pentru economii au influențat valorea hârtiilor de valoare: acțiunile și drepturile de capital similare s-au vândut în valoare de 7 miliarde de euro. Chiar și acțiunile la fonduri de investiții au înregistrat fluxuri substanțiale, cu fix opt miliarde de euro.

Mulțumită pieței robuste a muncii și a salariilor reale care au crescut, mulți oameni pot pune mai mulți bani deoparte. Banii au fost investiți cu precădere în depozite bancare protejate sau în asigurări, în ciuda dobânzilor mici. Prin astfel de tranzacții averile persoanelor fizice au crescut în total cu 43 de miliarde de euro. În contrast mulți consumatori s-au folosit de dobânzile mici pentru a contracta credite pentru renovarea locuinței, spre exemplu. Cu toate acestea, datoriile gospodăriilor private au crescut cu doar șapte miliarde de euro.

În trimestrul trei al anului 2015 a fost pentru prima dată când averea financiară a germanilor s-a redus pentru prima dată în ultimii patru ani. Atunci turbulențele de curs de pe burse au lăsat urme negative și au pus presiune pe valoarea totală a averii germanilor, aceasta ajungând la 5213 miliarde de euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-werden-immer-reicher-article17479026.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 12