Gest de curtoazie al Rusiei față de SUA, sau ștergerea urmelor? / Un manager al Kaspersky Lab și un înalt ofițer FSB, arestați sub acuzația de trădare

Security concept: computer keyboard with word Cyber Crime, selected focus on enter button background, 3d render

Unul dintre managerii celei mai mari companii ruse de securitate cibernetică responsabil cu investigarea atacurilor cibernetice a fost arestat, împreună cu un ofițer FSB, a scris miercuri Associated Press, care citează publicația Kommersant.

Compania rusă Kaspersky Lab a confirmat că Ruslan Stoyanov, șeful unității de investigare a incidentelor cibernetice, a fost arestat împreună cu un ofițer de rang superior al serviciului secret rus FSB, sub acuzația de trădare.

Purtătorul de cuvânt al Kaspersky, Maria Shirokova, a afirmat că arestarea lui Ruslan Stoyanov ”nu are legătură cu compania Kaspersky Lab sau cu operațiunile acesteia”. Maria Shirokova a mai declarat că nu cunoaște detalii ale acuzațiilor care se aduc angajatului companiei, dar a precizat că ancheta vizează activități ale lui Stoyanov precedente angajării la Kaspersky Lab.

Ruslan Stoyanov, potrivit profilului său LinkedIn, a fost angajat în anii 2000 inclusiv la Unitatea Cyber Crime din cadrul Ministerului rus de Interne.

Serviciile secrete americane au acuzat Rusia că au folosit hackeri pentru a încerca să influențeze procesul electoral prezidențial derulat în 2016, acuzații respinse de Rusia. Oficiali americani și europeni au mai acuzat Rusia de declanșarea de atacuri cibernetice împotriva unor instituții Occidentale și au mai enunțat îngrijorări legate de faptul că Rusia va încerca să influențeze alegerile programate în Franța, Germania și Olanda.

Associated Press scrie că nu este clar dacă aceste două arestări din Rusia au legătură cu aceste acuzații.

Purtătorul de cuvânt al FSB nu a putut fi contactat de Associated Press, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a refuzat orice comentariu.

Andrei Soldatov, specialist în securitate cibernetică și observator al serviciilor secrete ruse, a descris arestarea managerului de la Kaspersky Lab drept ”fără precedent”.

”Se distruge un sistem care se construiește de 20 de ani, un sistem de relații care funcționează între serviciile secrete și companii precum Kaspersky. Serviciile secrete au apelat în trecut la sfaturile Kaspersky, creând în timp un sistem informal de legături. Această relație este în mod clar întreruptă”, afirmă Andrei Soldatov pentru Associated Press.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =