Gica contra: Seful Raiffeisen Bank nu va accepta notificarile privind darea in plata si nu va negocia cu clientii: asteptam sa fim dati in judecata

 gica contra

Domnul Steven van Groningen (foto dreapta), seful Raiffeisen Bank, una dintre bancile cu cele multe credite in franci elvetieni, spune ca nu va accepta darea in plata a caselor ipotecate si nu va negocia cu cei care au notificat banca in vederea darii in plata conditii mai bune decat cele oferite si pana acum celor care au dificultati in a-si rambursa ratele.

“Ar fi incorect sa oferim conditii mai bune celor care pot sa-si achite ratele, dar nu vor, si vin sa dea casa in plata, fata de cei care fac eforturi sa-si rambureze ratele”, a spus Groningen. El a precizat ca banca a oferit si pana acum clientilor care intampina greutati in ramburarea creditelor diverse solutii de ajutor, precum restructurarea creditelor, prin reducerea temporara a datoriei si a ratei lunare. De asemenea, Raiffeisen Bank a lansat la finalul anului trecut o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni, dar numai pentru cei care au restante sau sunt supraindatorati, care prevede reducerea datoriei cu 10% initial si inca 10% dupa cateva luni.

Groningen spune ca pana acum banca a primit putine cereri de dare in plata, de ordinul zecilor, destul de diferite, atat ca sume si tipuri de proprietati, cat si a tipului de clienti: “Avem cereri de la clienti cu credite mici si care au dificultati sa achite ratele, dar si de la cei care pot sa plateasca si nu mai vor si au credite de valori mari. De exemplu, avem o cerere de la un avocat care vrea sa dea in plata un alt imobil decat cel in care locuieste si care este inchiriat fara contract.”

Seful Raiffeisen Bank spune ca strategia bancii este de a nu accepta nicio cerere de dare in plata pana cand Curtea Constitutionala nu se va pronunta cu privire la legalitatea legii 77/2016 privind darea in plata: “Asteptam sa fim dati in judecata de clienti”.

Art. 8 din legea darii in plata spune ca “in situaţia în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege, debitorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor”. In cadrul unui astfel de proces, banca poate cere instantei sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea legii privind darea in plata. O strategie identica a fost anuntata si de catre seful BCR, Sergiu Manea, inca inainte de promulgarea legii. 

“Ce ziceti de asta ….. de maine sa numai luati credite de la Raiffeisen si sa va lichidati depozitele. Ar fi la fel se fascist ca si atitudinea ta. Cate zeci de mii de euro ei pe luna urmare a dobanzilor si comisioanelor imense practicate un Romania. Rusine .. . cu o astfel de atitudine banca se ca duce un jos… Piata ii va sanctiona dur pe cei cu o astfel de atitudine. Daca in Austria ai fi dat o asemenea declaratie erai pa puisor, dar in Romania se poate orice ca aveti o marioneta ca Isarescu ce va permite orice. Cand dai cu piciorul in clienti vei primi lapte si miere. SUCCES in Austria …. ca pe aici daca continui asa te dau aia afara….. cand arunci paie pe foc o sa-ti creasca provizioanele si implicit profitul se duce pe apa sambetei….,”spune un cititor, iar altul:
     

“Problema e ca notificare doar suspenda nu incheie contractul iar banca va contesta si daca contestatia este aprobata efectele contractului se reactiveaza si se ajunge tot la executare silita. Legea darii in ‘bara’ a fost facuta prost fara norme clare de aplicare si fara corelare cu alte acte normative (cod civil, cod fiscal, legea cadastrala etc) asa ca bancile vor contesta usor si se vor lega de orice chichita. Bancile trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca nu pot fura la nesfarsit.

“Ar fi incorect sa oferim conditii mai bune celor care pot sa-si achite ratele, dar nu vor, si vin sa dea casa in plata, fata de cei care fac eforturi sa-si rambureze ratele”. Cum poti vorbi despre corectitudine, domnule Groningen, cand in perioada 2006 – 2008 iti minteai clientii despre cat de stabil este CHF-ul…? In timp ce Banca Nationala a Elvetiei publica pe site-ul oficial, in fiecare luna, avertizari despre cat de volatila este aceasta moneda? Unde a fost corectitutinea cand ati creditat populatia in CHF, aruncand un risc valutar urias in sarcina exclusiva a amaratilor care din simpli imprumutati au devenit peste noapte…”gambleri”?! Nu ti-e rusine sa ne vorbesti noua despre corectitudine, escrocule? Am impresia ca acum iti joci ultima carte, care va fi pierzatoare!”

sursa: Bancherul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 + = 36