Glifosatul nu este cancerigen, spun experții


Este permis sau nu? Asociațiile de mediu pornesc o ofensivă împotriva erbicidului numit glifosat. Acestea consideră că acest compus conține substanțe cancerigene și cer o interzicere a sa la nivelul Uniunii Europene. Un nou raport important vine să clarifice lucrurile.

Un nou raport referitor la ierbicidul glifosat concluzionează că acesta nu este cancerigen. Dovezile științifice existente nu îndeplinesc criteriile pentru a evalua glifosatul ca fiind cancerigen, se spune în raportul experților de la Agenția Europeană pentru Substanțe Chimice – ECHA, ce își are sediul la Helsinki. Glifosatul este suspectat de a fi cancerigen. Însă aceste riscuri sunt controversate în rândul experților.

Vara trecută Comisia UE a decis că acest compus să rămână autorizat până la sfârșitul anului 2017, pentru că țările UE nu se pot pune de acord cu privire la interzicerea sa sau durata pe care să fie prelungită interdicția.

Experții ECHA au clasificat în continuare controversatul compus ca fiind unul care dăunează grav în cazul contactului cu ochii și este dăunător de asemenea pentru organismele acvatice. După un control redacțional ECHA a trimis evaluarea sa către Comisia UE, pe baza căreia se poate elabora o nouă autorizație pentru glifosat. Aceasta explică că a luat la cunoștință evaluarea. După ce va primi versiunea finală va relua discuțiile cu statele membre ale uniunii.

Un purtător de cuvânt a comisiei a spus că evaluarea finală a agenției este așteptată să sosească înainte de vacanța de vară. Aceasta va servi drept bază pentru decizia de autorizare sau interzicere a utilizării acestui ierbicid.

http://www.n-tv.de/wissen/Glyphosat-laut-Experten-nicht-krebserregend-article19747815.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =