Goldman Sachs cumpără obligațiuni din Venezuela

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, oprește în moduri tot mai sângeroase numeroasele proteste care au loc în țara sa. Banca americană Goldman Sachs alege să investească în ciuda acestor decizii barbare. Banca pariază pe afaceri mari în ciuda unui război civil iminent.

Nicolas Maduro a pierdut de multă vreme încrederea multor cetățeni din țara sa. Revolte alimentare și jafuri au loc în toată țara, aprovizionarea cu medicamente este întreruptă fără speranță, iar protestele în masă s-au soldat cu împușcarea a zeci de oameni. Furia îndreptată împotriva lui Maduro și a guvernului său este atât de mare încât venezuelenii au început să distrugă busturile “comandantului” Hugo Chavez, care entuziasma cândva prin planurile sale de a dezvolta socialismul secolului 21.

Dar Maduro ar putea avea și suporteri în ciuda prăbușirii economice. Banca americană de investiții Goldman Sachs a cumpărat săptămâna trecută un număr mare de obligațiuni de la concernul petrolier de stat PDVSA, relatează Wall Street Journal. Guvernul socialist al lui Maduro, care vede în spatele revoltelor o încercare eșuată a americanilor de a-l înlătura de la putere și crede că, capitalismul este “calea diavolului”, a găsit în instituția de pe Wall Street un salvator la nevoie. Dar țara este în pragul unui război civil, iar tocmai acest lucru reprezintă pentru Goldman Sachs o afacere uriașă, pentru că obligațiunile țării sunt la un preț minim istoric.

Potrivit celor de la Wall Street Journal, banca Goldman Sachs a plătit pentru documente cu o valoare nominală de 2,8 miliarde de dolari o sumă de doar 865 de milioane. Insiderii spun pentru ziar că banca a pariat pe faptul că o răsturnare a guvernului lui Maduro ar putea dubla instant valoarea obligațiunilor. Un înalt oficial venezuelan din sectorul financiar a confirmat achiziția. Goldman nu a negociat direct cu guvernul lui Maduro, ci a cumpărat documentele prin intermediul unui broker.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Goldman-Sachs-kauft-Venezuela-Bonds-article19864853.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 32