GOOGLE LA PLATA

  • das-wird-google-nicht-gefallen-die-forderung-jaehrlich-geld-an-israel-abzugebenIsraelul vrea să pună Google la plată

Motoare de căutare, în special gigantul Google, ar trebui să fie nevoite să își împartă profiturile cu furnizorii jurnalistici. Proiectul de lege ar face din Israel un pionier în acest domeniu.

 

Erel Margarit nu suportă monopolurile. Antreprenorul israelian în domeniul high-tech este mândru de faptul că a fost implicat în fondarea a peste 100 de companii. De un an de zile fondatorul fondului de risc “Jerusalem Venture Capital Partners” este totodată și reprezentantul partidului de stânga al muncitorilor, în parlamentul israelian. Acolo multimilionarul luptă în special pentru categoriile defavorizate, cum ar fi arabii și evreii ultra-ortodocși. Ultima lor țintă este compania Google, care domină și piața israeliană cu motorul său de căutare.

 

Veniturile Google în Israel sunt estimate la aproximativ 200 de milioane de euro pe an. Margalit a introdus un proiect de lege care prevede ca furnizorii de motoare de căutare, cum ar fi compania americană Google să transfere o mică parte din profitul lor operatorilor israelieni de pagini web. Pentru că paginile web, sau publicații precum ziarele online oferă conținut de calitate, acestea ar trebui să primească măcar o parte din profit. Astfel piața liberă se reglementează de la sine. Declarația aparține lui Margalit, la Ierusalim. Supraviețuirea economică a acestor instituții mass-media este de asemenea importantă pentru viitorul mass-media.

 

Deputații așteaptă ca în lunile februarie și martie documentul proiect de lege să fie citit petru prima dată în parlament. Documentul are rolul de a proteja instituțiile mass-media și să se asigure că cele care produc conținut de calitate pot supraviețui din punct de vedere economic. Margalit propune pentru acest lucru un sistem asemănător celui de protecție a cântăreților și a artiștilor, sub forma unei taxe pentru drepturile de autor, iar traficul de internet să fie de asemenea utilizat ca bază pentru calcularea acestei taxe.

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/suchmaschinen-israel-will-google-zur-kasse-bitten-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =