Grecia este nervoasă, Portugalia stă bine?

Portugal-1

Grecia este nervoasă, Portugalia stă bine?

Grecia se pare că este blestemată, Portugalia însă este o binecuvântare a Europei. Măsurile de reformă și austeritate a fostului candidat la salvare sunt considerate exemplare. Funcționează. Sau nu e chiar așa?

Toată lumea vorbește despre Grecia. Candidatul european la salvare, dar care nu dorește să se lase salvat. Iar acum se pare că fondul european de salvare al Uniunii Europene a devenit vizibil gol pentru astfel de acțiuni. Ultimul candidat care a părăsit programul de protecție este Portugalia.

Portugalia a devenit elevul model la care visează fiecare profesor. Țara este nerăbdătoare să își facă temele și nu este obraznică. Iar locul său este mereu de partea profesorului. Mărturia este de asemenea una foarte bună. Iar presa jubilează, declarând că portughezii s-au lăsat ei înșiși ajutați, iar acum rambursează ajutorul înainte de termen. Iar la acest lucru donatorii nici nu s-au așteptat. Iar protughezii insistă pe faptul că ajutorul a fost oferit, nu ei au implorat.

Este adevărat că Portugalia a părăsit programul de ajutorare în mai 2014 după ample economii și eforturi de reformă. Creditorii internaționali UE, BCE și FMI au păstrat cadidații la faliment timp de trei ani pe linia de plutire cu o sumă totală de 78 de miliarde de euro reprezentând un al doilea pachet de ajutorare ce a fost astfel necesar.

Povestea de succes a Portugaliei a fost în continuare frumos împachetată: spre exemplu cu ratele șomajului relativ scăzute de 14%, a ratelor din împrumut plătite înainte de termen și a posibilităților avantajoase de refinanțare de pe piața de capital. Toate acestea sună bine. Portugalia pare pe drumul cel bun. Dar istoria ne spune însă cu totul altceva.

O privire aruncată pe statistici arată că nivelul de îndatorare al Portugaliei tinde să crească. Pragul de 130% din producția economică anuală este aproape atins. Pentru Grecia această frontieră s-a dovedit extrem de periculoasă. Portugalia însă continuă să trateze lucrurile ca înainte iar în scurtă vreme ar putea depăși în termeni relativi pe Italia și să devină numărul doi în topul îndatoraților Europei. Povara insuportabilă a datoriei nu este imediat vizibilă datorită politicii de dobândă zero a BCE și a campaniei de cumpărare de titluri de stat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Musterschueler-oder-Problemfall-Wie-geht-es-dem-Euro-Rettungskandidaten-Portugal-article14735166.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 77