GRECIA PE PLUS

reiseziele-griechenland-kreta-balos-tourismusExporturile depășesc importurile în Grecia, pentru prima dată după 1948

Doar opt automobile Porsche s-au mai vândut în 2013 în Grecia. Dar în același timp, Grecia este vizitată de mai mulți turiști. Ambele statistici se traduc în faptul că soldul contului curent grec este pozitiv pentru prima dată de la introducerea statisticilor.

 

Este pentru prima dată în istoria sa când Grecia exportă mai mult decât importă, după mai bine de 65 de ani de când se înregistrează acești indicatori. Excedentul de cont curent a ajuns anul trecut la 1,2 miliarde de euro, conform informațiilor furnizate de Banca Centrală. Acesta a fost cel mai înalt nivel de când s-a început studierea fenomenelor, în 1948. În 2012 a fost înregistrat un deficit de 4,6 miliarde de euro.

 

Contul curent al unei țări include toate tranzacțiile cu străinătatea. Deficitele mari și durabile de cont curent în cazul în care țara este dependentă în mod excesiv de importuri poate duce la probleme pentru stabilitatea economiei unei țări. De la introducerea acestor statistici în 1948 nu a fost întotdeauna deficit. La scurt timp înainte de izbucnirea crizei datoriilor în anul 2008, acesta a sporit ajungând la o pondere de până la 15% din produsul intern brut.

 

Surplusul anului 2013 are două cauze principale, una pozitivă și una negativă. În primul rând, un sezon turistic puternic a adus multe persoane și multe venituri în țară. Turiștii au acordat venituri record grecilor, de 12 miliarde de euro, o creștere de 15% față de anul trecut. Nici o altă industrie nu a adus mai mulți bani în Grecia din străinătate. Aceste venituri sunt considerate a fi export de servicii.

 

Un alt motiv pentru importurile mai reduse, care îmbunătățesc starea contului curent o reprezintă criza în sine, deoarece în același timp în care companiile concediază oameni și statul economisește, consumul a scăzut semnificativ. Salariile funcționarilor publici și veniturile din ajutoare sociale s-au redus și ele drastic, iar cetățenii au mai puțini bani la dispoziție. În consecință, valoarea importurilor a scăzut cu 4,5%. Comparativ cu anul 2008, importurile au scăzut cu 45%. Producătorul german de automobile de lux, Porsche, a reușit să vândă în 2013 doar 8 automobile modelul 424 în Grecia.

 

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/leistungsbilanzueberschuss-griechische-exporte-uebersteigen-erstmals-seit-importe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =