Grecia trebuie să aștepte în continuare creditele

Programul de ajutor pentru Grecia va continua în funcție de progresele înregistrate în cazul reformelor. Deși guvernul a implementat săptămâna trecută măsuri dure ca urmare a unui nou program de economisire, creditorii ezită.

În ciuda măsurilor dure de austeritate, Grecia, amenințată în continuare de faliment, trebuie să aștepte în continuare aprobarea unui noi tranșe din credit. Miniștri de Finanțe ai statelor zonei euro nu s-au putut pune de acord luni seara la Bruxelles cu privire la următoarele ajutoare pe care urmează să le acorde Greciei. Din cercuri apropiate se aude că Grecia ar fi cerut o reducere de datorii mai mare decât sunt restul statelor euro dispuse să accepte. Chiar și Fondul Monetar Internațional a cerut mai multe concesii pentru a-și continua participarea la program, așa cum își dorește în special Germania. Povara datoriilor germane este considerată ca fiind nesustenabilă de către toate părțile implicate.

Șeful grupului euro, Jeroen Dijsselbloem, a spus după reuniune că se află foarte aproape de o soluție. Discuțiile vor continua pe 15 iunie, cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe din zona euro. Acolo va exista un acord. Grecia este pusă încă o dată sub presiune, pentru că guvernul trebuie să achite în luna iulie datorii în valoare de șase miliarde de euro. Punctul de cotitură este reprezentat de rolul Fondului Monetar Internațional în programul actual de ajutor. Este timpul ca FMI să se implice, spune șeful grupului euro.

În special guvernul federal german insistă asupra implicării FMI. Acest lucru majorează încrederea posibililor creditori privați, sună argumentul. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, vrea să amâne decizia de continuare a programului de ajutor pentru anul 2018. Grecia deține credite internaționale începând cu anul 2010. În prezent este în desfășurare al treilea program de ajutor, convenit în vara anului 2015, cu un volum de până la 86 de miliarde de euro. Plățile sunt încasate de Grecia doar în tranșe parțiale. Iar fiecare dintre acestea depind de înregistrarea unor progrese în reforme, față de care Atena s-a obligat să le implementeze.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Griechenland-muss-weiter-auf-Kredite-warten-article19854487.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1