Grecii își duc banii înapoi la bănci

56603109

În vara anului 2015 grecii au retras în masă bani din conturile lor bancare. Acum, potrivit rapoartelor din presă, există un mic punct de cotitură, clienții băncilor încep să își aducă banii înapoi, volumul depunerilor totalizând 4,5 miliarde de euro. Să fie acesta un nou semn de încredere în sistemul bancar?

Cu ceva vreme în urmă erau disperați să își retragă banii din bănci, acum îi aduc pe toți înapoi. Încrederea grecilor în sistemul bancare pare să revină treptat. În vara anului trecut a existat în Grecia un exod bancar în toată regula, clienții băncilor au ridicat cât de mulți bani au putut, până ce au amenințat sistemul bancar al țării cu colapsul. De aceea în țară a fost introdus un sistem de control al fluxului de capital, iar retragerile de numerar au fost limitate. Dar această panică se pare că s-a încheiat.

De când creditorii internaționali au fost de acord să ofere țării alte ajutoare în valoare de miliarde de euro, depunerile de numerar la instituțiile financiare grecești au crescut cu 4,5 miliarde de euro la un total de 127 miliarde. Acest lucru a fost raportat de ziarul de la Atena, “Kathimerini”, citând date oferite de Banca Centrală a Greciei.

Chiar și un studiu al Eurobank arată că în ultimele doisprezece luni patru miliarde de euro și-au găsit drumul înapoi către sistemul bancar grecesc. Cu toate acestea, grecii mai păstrează la saltea o sumă totală cuprinsă între 15 și 20 de miliarde de euro.

Declanșator pentru acest obicei al grecilor a fost criza economică tot mai accentuată, care a condus la discuții despre o ieșire a Greciei din zona euro în vara anului trecut. Pentru a împiedica o prăbușire a băncilor ca urmare a acestui efect de panică, guvernul grec a introdus în luna iunie 2015 controale stricte asupra fluxului de capital.

Printre altele grecii au putut de atunci să retragă din conturile lor suma maximă de 420 de euro săptămânal, iar și transferurile către conturi externe fiind puternic limitate. Aceste controale asupra fluxului de capital au fost de atunci doar parțial ameliorate, dar efectul asupra încrederii clienților se vede.

Un alt motiv al întoarcerii lor către bănci ar putea fi faptul că numărul de spargeri ale locuințelor și automobilelor a luat amploare odată cu criza. Hoții se așteaptă, pe bună dreptate, să găsească sume mari de bani în casele oamenilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Griechen-bringen-Bargeld-zur-Bank-zurueck-article18325951.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =