Grecul da inapoi si accepta condiţiile impuse de creditorii internaţionali

Snapshot 2015-06-28 13-50-39

Premierul elen Alexis Tsipras va accepta toate condiţiile impuse de creditorii internaţionali, aşa cum au fost ele stabilite la sfârşitul săptămânii trecute, cu doar câteva schimbări minore, potrivit unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei, marţi noapte, către Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană, şi obţinută de Financial Times.

Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surprinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro. Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%.

Pe pieţele de obligaţiuni, creşterea titlurilor germane, considerate plasamente sigure, a încetinit, randamentul în cazul maturităţilor de 10 ani fiind în urcare cu doar 0,04%, faţă de o creştere anterioară de până la 0,8%.

Scrisoarea a fost trimisă creditorilor în condiţiile în care BCE va discuta, azi, miercuri o posibilă restricţionare a accesului băncilor elene la împrumuturile de urgenţă prin programul de asistenţă ELA, decizie care poate provoca probleme mari cel puţin unei bănci din Grecia.

Chiar dacă expirarea programului de susţinere de 240 de miliarde de euro nu permite extinderea acestuia, scrisoarea lui Tsipras, care marchează o concesie majoră faţă de poziţia sa anterioară, poate servi ca bază a unui nou acord de salvare, în următoarele zile. Grecia mai avea de primit prin intermediul vechiului program 7,2 miliarde de euro. Lipsa fondurilor a făcut ca autorităţile elene să nu poată plăti FMI o datorie de 1,54 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute miercuri după-amiază noua propunere de reforme a premierului elen, într-o teleconferinţă. În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

“Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie”, a scris Tsipras.

“Vom lua în considerare orice ofertă, dar orice sprijin financiar trebuie să fie acordat în schimbul angajamentelor de a aplica reformele necesare”, potrivit Eurogroup.

În timp ce sistemul financiar al Greciei este blocat, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea grecilor vor vota “nu” la referendumul de duminică, cu toate că susţinerea a scăzut semnificativ, în urma închiderii băncilor. Ministrul finlandez de Finanţe a scris pe Twitter că solicitarea poentru un nou ajutor va fi tratată “în cadrul procedurilor normale”, semnal că nu va fi tratată ca urgenţă.

În Germania, cancelarul Angela Merkel va aştepta până după referendum, înainte de a începe consultări cu Atena. Ministrul francez de Finanţe a insistat totuşi miercuri că acordul dintre Grecia şi creditori poate fi încă încheiat înainte de referendum.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie. Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.

Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.

Oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 52 = 59