Grevele paralizează transportul din Grecia

c757242284ed27316e86a2f525e83b10

Nimic nu se mai mișcă. Protestele sindicatelor grecești paralizează aproape complet serviciile publice de transport. S-au organizat acțiuni de protest chiar și în fața clădirii Parlamentului. Acolo au început deja discuțiile despre tăierea pensiilor și reformele fiscale.

Din protestele îndreptate împotriva unui nou program de economisire ce prevede reducerea pensiilor, sindicatele grecești au protestat pentru a doua zi consecutiv. Cel mai important efect este paralizia transportului. Majoritatea feriboturilor au rămas în porturi, mecanicii de locomotive au renunțat la muncă, iar transportul pe distanțe scurte din Atena sau alte orașe a fost de asemenea înghețat. Chiar și jurnaliștii au renunțat să își mai facă treaba timp de două zile consecutiv. La televizor sau radio s-au difuzat doar filme sau muzică.

În Parlament a început în același timp o dezbatere ce va dura două zile, despre noul set de măsuri de austeritate. Votul este programat pentru duminică seara târziu. Sâmbătă seara s-au adunat circa 7000 de oameni în fața Parlamentului de la Atena și au cerut sus și tare retragerea măsurilor de austeritate. Demonstrațiile au decurs civilizat, anunță forțele de poliție. Pe lângă reducerea pensiilor cu un total de 1,8 miliarde de euro mai sunt prevăzute majorări de taxe pentru a aduna aceeași sumă de bani. Ulterior, guvernul intenționează să treacă de Parlament alte taxe indirecte care să aducă la bugetul de stat suma de 1,8 miliarde de euro.

Sindicatele descriu recentele măsuri de reducere a pensiilor ca fiind măsuri ce vor ucide sistemul de pensii. În Grecia pensiile au fost reduse deja de doisprezece ori de la izbucnirea crizei financiare în urmă cu șase ani. Iar cu toate acestea, sistemul este în continuare instabil. Din circa 11 milioane de locuitori ai țării, 1,2 milioane sunt șomeri, iar numai fix 3,6 milioane au un loc de muncă. Mulți dintre aceștia, însă, câștigă sub 500 de euro lunar. Aproape 2,7 milioane sunt pensionari. Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat în mod repetat că dacă nu vor fi implementate reformele, atunci în câțiva ani nu vor mai exista fonduri din care să se plătească pensiile.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Streiks-legen-griechischen-Verkehr-lahm-article17642581.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 52 = 58