Grupurile care susţin drepturile omului au devenit noua ţintă a hackerilor chinezi, spun cercetătorii canadieni
Hackerii chinezi atacă activiști, jurnaliști și grupuri care susţin şi promovează drepturile omului, folosind multe din aceleasi tehnici pe care le aplică pentru a fura secrete de stat și a spiona corporații, anunţă un grup de cercetare tehnologie canadiană.
Diferența este că aceste grupuri nu dispun de resurse pentru a se apăra împotriva intruziunilor sofisticate și se confruntă cu un risc mai mare de expunere, potrivit Citizen Lab, care cercetează utilizarea puterilor politice în spațiul cibernetic.
Întrebat despre plângerile de hacking, guvernul chinez a declarat că nu a văzut raportul și a negat cunoaşterea sau implicarea în atacuri. China este dispusa sa colaboreze pentru “a proteja în comun pacea și securitatea, deschidere și cooperare în spațiul cibernetic”, a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe. Atacurile malware împotriva grupurilor etnice minoritare din China, inclusiv tibetani, uiguri, și grupuri religioase, cum ar fi Falun Gong, au început din 2002, arată raportul Citizen Lab, cu sediul la Universitatea din Toronto.
În luna iulie, Canada a acuzat agenți China de hacking într-o rețea de calculatoare a guvernului, o acuzație negată de China. Raportul Citizen Lab a analizat rețelele de calculatoare a 10 grupuri ale societății civile; opt specifice Chinei și două grupuri la nivel mondial în domeniul drepturilor omului. Acesta a declarat ca exista dovezi că un grup tibetan a fost vizat, iar un grup în favoarea drepturilor a fost compromis de hackerii chinezi. Unitatea militară a fost identificat pentru prima data de catre compania americana de securitate cibernetică Mandiant.
http://www.nytimes.com/reuters/2014/11/11/technology/11reuters-china-cybercrime-civilliberties.html?src=busln