Guvernul decontează salariul minim pe economie pentru ucenici și stagiari

UPDATE ORA 19:43 Guvernul a decis, printr-un proiect de lege adoptat joi, acordarea salariului minim pe economie pentru ucenicii și stagiarii care sunt încadrați de către angajatorii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, banii fiind cofinanțați prin Programul Operațional Capital Uman (POCU).

“Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul și trei ani), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții — asistența financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale. Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii, își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislației în vigoare la data încheierii lor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției, remis IVOLINE.

Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior.

“Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Sumele din bugetul asigurărilor pentru șomaj destinate finanțării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operațional Capital Uman”, menționează sursa citată.

Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare. ***

* ORA 17:18 Firmele care încadrează stagiari și ucenici ar urma să primească de la stat salariul minim destinat acestora (Guvern)

Guvernul ar putea adopta, în ședința de joi, un proiect prin care firmele care încadrează stagiari și ucenici să primească salariul minim al acestora de la stat, banii urmând a fi decontați prin fondurile europene.

“Pe ordinea de zi avem un proiect de lege care a rezultat în urma discuțiilor pe care le-am avut cu investitorii români și străini, anume o adaptare a școlii la cerințele pieței muncii din România. Noi am înțeles această solicitare, de aceea venim cu acest proiect prin care decontăm salariul minim pe economie pentru firmele care încadrează ucenici și stagiari”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat mai multe detalii despre acest proiect de lege.

“Un angajator, dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic, va primi pe toată perioada acestei calificări suma de 250 euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestui ucenic. La sfârșitul acestei calificări, el se va alege și cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune că poate să se angajeze oricând, fiind deja format profesional. Același lucru se întâmplă și pentru tinerii absolvenți de studii superioare, pentru că și în cazul lor vorbim despre un certificat de stagiu. La fel, angajatorul primește pentru ei suma de 300 de euro lunar, cu condiția să accepte să-i formeze și, la sfârșitul acestui ciclu de formare, să le elibereze certificatul de stagiu. Urmărim să reducem cât mai mult șomajul și să avem personal calificat la locul de muncă, acesta putând oricând să se angajeze în altă parte dacă la sfârșitul acestei perioade, după ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul dorește să nu-l mai țină pe locul de muncă”, a spus Vasilescu.

Ea a precizat că sumele nu provin de la bugetul de stat decât la început, pentru că apoi sunt decontate din fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 30