Guvernul federal german câștiga bani din împrumuturi

63953969

Obligațiunile germane de stat sunt considerate de investitori ca un refugiu sigur. Atât de sigur, încât aceștia sunt dispuși să plătească bani pentru a putea să își investească banii în ele. În prezent statul german câștigă bani, nu pierde, atunci când împrumută bani de pe piețele financiare prin intermediul ogligațiunilor federale pe perioadă de zece ani.

Este pentru prima dată de la formarea zonei euro când un stat membru se poate împrumuta  prin emiterea de obligațiuni pe zece ani cu randament negativ. Noile obligațiuni guvernamentale germane, care sunt prevăzute cu o dobânzdă de 0,00% au însă un randament mediu de -0,05%.

Acest lucru înseamnă că, cumpărătorii hârtiilor primesc după scurgerea perioadei de zece ani mai puțini bani înapoi decât au plătit inițial, în medie cu 0,05%. Aceste hârtii sunt emise la un curs de 100,48%, dar la scadență proprietarul va primi înapoi doar 100% din suma înscrisă. Prin această pierdere de curs investitorii beneficiază de randamente negative.

Pentru ministrul federal de finanțe, Wolfgang Schäuble, acest lucru înseamnă că el se poate aproviziona cu bani cu costuri extrem de avantajoase. La sfârșitul înțelegerii, el trebuie să dea înapoi mai puțini bani decât a împrumutat.

Motivul din spatele acestui trend este reprezentat de încercările numeroase ale investitorilor din toată lumea de a găsi randamente și investiții sigure. Declanșatoare sunt băncile centrale, care permit o politică monetară foarte lejeră. Aceste incertitudini, cum ar fi o conjunctură mondială slabă, perspective sumbre privind dobânzile din SUA și îngrijorările privind efectele negative pe care le-ar putea avea ieșirea Marii Britanii din UE.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Minus-Auktionsrendite-bei-10-Jahresanleihe-Bund-bekommt-Geld-fuer-Schulden-statt-Zinsen-zu-zahlen-article18185946.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 21