Guvernul german aprobă un proiect de lege care prevede amenzi drastice pentru instigare la ură pe internet

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care introduce amenzi de până la 50 de milioane de euro pentru rețelele de socializare care refuză să elimine materialele instigatoare la ură și “falsele informații cu caracter de delict”, transmite AFP.

Potrivit acestui proiect, care acum trebuie adoptat de parlament, materialele care contravin “în mod manifest” legii penale trebuie eliminate sau blocate în 24 de ore după ce au fost semnalate, iar celelalte materiale cu caracter de delict — în șapte zile de la semnalare.

Nerespectarea poate atrage de amenzi de până la 50 de milioane de euro, în cazul companiilor, și până la 5 milioane de euro în cazul persoanelor fizice responsabile din cadrul rețelelor de socializare.

Proiectul de lege propus de ministrul justiției, social-democratul Heiko Maas, se referă, pe lângă discursul rasist, la apologia terorismului, pedofilie, defăimare, incitarea la comiterea de delicte și amenințări de toate tipurile. Textul a generat dezbateri ample, având în vedere granița uneori greu de stabilit dintre libertatea de exprimare și discursul rasist, combătut vehement în Germania, care continuă să fie marcată de trecutul său nazist, notează AFP.

“Dacă nu sunt combătute într-un mod eficient și nu sunt urmărite în justiție, delictele de ură reprezintă o importantă amenințare pentru coexistența pașnică într-o societate liberă deschisă și democratică”, subliniază într-un comunicat guvernul cancelarului Angela Merkel.

Guvernul remarcă de asemenea că răspândirea rețelelor de socializare a determinat o “schimbare masivă” în relațiile dintre oameni: “Cultura dezbaterii online este adesea agresivă și plină de ură”.

În decembrie 2015 — an în care autoritățile germane s-au confruntat cu venirea a 890.000 de imigranți—, giganți ai internetului, între care Facebook, s-au angajat să analizeze și să suprime într-un interval de 24 de ore comentariile semnalate de utilizatori din Germania. Autoritățile consideră însă aceste eforturi ca fiind insuficiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 89 =