Guvernul o da la’ntors, relaxarea fiscală de anul viitor se repune în discuţie cu partidele, e o presiune mare pe buget

Untitled

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că introducerea măsurilor de relaxare fiscală de la 1 ianuarie 2017, aşa cum sunt ele prevăzute în Codul Fiscal, trebuie discutată cu partidele, deoarece există riscul depăşirii deficitului bugetar la peste 3%.
”Este de evaluat. Trebuie o discuţie şi cu partidele, pentru că nu e vorba de ce vrea guvernul acesta, ci de ceea ce îşi asumă conducerea ţării pentru perioada următoare. După părerea mea, depăşirea deficitului de 3% ar fi semnal prost pe care l-ar da România şi ar fi păcat, în condiţiile în care în momentul de faţă România e percepută ca o ţară stabilă şi din punct de vedere politic, dar şi economic, cu perspective bune economice. Ar fi păcat să dăm astfel de semnale doar din incapacitatea de a ţine în frâu cheltuieli care, altfel, pot fi ţinute în frâu dacă nu ne referim la un an electoral”, a avertizat Dacian Cioloş.

El a mai spus că decizia de depăşire a deficitului bugetar la peste 3% este una politică.

”Ar fi o presiune mult mai mare pe buget. Deficitul bugetar e calculat şi propus de Guvern, dar e decis apoi de Parlament. Dacă vrem să ne menţinem în deficitul bugetar cu venituri mai puţine, ar însemna să şi cheltuim mai puţin. Vedeţi că sunt sume necesare şi pentru investiţii. Legat de deficit, asta e o decizie politică, să menţinem deficitul în limitele de 3% şi cred eu că e un semnal bun pe care îl dăm în afară – interesul pentru a investi în România creşte. Simt asta de câteva luni de zile, de aceea şi fac vizite în afara ţării, mai mult cu caracter economic, pentru a prezenta contextul din România, care nu e totdeauna foarte bine cunoscut”, a adăugat Cioloş.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat României, la începutul anului, să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să ajungă la un deficit bugetar de 2% din PIB.

“Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera economii de 0,75 puncte din PIB”, arăta FMI, în prezentarea concluziilor misiunii la Bucureşti.

TVA a scăzut de la 24% la 20%, iar pentru 2017 Codul Fiscal prevede o nouă reducere, la 19%. Tot anul viitor ar urma ca supracciza la carburanţi să fie eliminată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 64