Guvernul ungar dă asigurări că nicio universitate nu se va închide

Guvernul nu închide nicio universitate, prin urmare nici Universitatea Central-Europeană, a anunțat marți Ministerul pentru Resurse Umane ungar, comentând temerile că CEU ar putea fi obligată să se închidă după adoptarea unor amendamente la legea privind învățământul superior, potrivit MTI.

Obiectivul guvernului este să se asigure că universitățile din Ungaria funcționează după aceleași standarde legale, a precizat ministerul.

Amendamentele la lege nu conțin prevederi care să ceară închiderea CEU, conform sursei citate. Universitatea poate continua să funcționeze fără probleme odată ce se va ajunge la un acord între Ungaria și SUA, a adăugat ministerul citat, subliniind intențiile bune și disponibilitatea la dialog ale guvernului.

Laszlo Palkovics, secretar de stat în Ministerul Educației ungar, se află la Bruxelles marți pentru a informa direct Comisia Europeană, în cadrul unei întrevederi cu prim-vicepreședintele Frans Timmermans, despre conținutul noilor amendamente la legea învățământului superior adoptate de parlament săptămâna trecută, se mai menționează în comunicat.

Președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni seară controversata lege care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene (CEU), instituție finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, ținta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Într-o declarație acordată agenției de presă MTI, Ader și-a exprimat convingerea că noua lege nu încalcă libertatea academică și legislația internațională. El a cerut guvernului de la Budapesta să discute cu universitățile pașii de urmat.

În ciuda protestelor publice, legea a fost promulgată de executivul condus de premierul Viktor Orban printr-o procedură rapidă. Actul normativ prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent în țările lor de origine.

În capitala Ungariei, zeci de mii de manifestanți i-au cerut duminică președintelui să nu promulge legea.

CEU, cu predare în engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruștei)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 4