Hackerii ar fi fost amatori

Software-ul malițios “WannaCry” a fost oprit. Dar analiștii sunt tot mai confuzi cu privire la originea atacului și identitatea criminalilor care l-au creat și răspândit. Recent Coreea de Nord a fost luată în considerare ca stând în spatele atacului. Dar experții IT descoperă multe greșeli de amatori.

Sursa atacului cibernetic de la nivel mondial, “WannaCry” ar putea fi localizată cu ușurință datorită unor greșeli de amatori. Grupările din spatele atacului nu ar fi avut multă experiență în astfel de acțiuni, spune expertul în securitate IT Christoph Fischer, la Karlsruhe. Atacul a dat dovadă de vulnerabilități, pe care experții le pot exploata acum.

Chiar și revista “Wired” oferă informații care subliniază o serie de erori descoperite în acest software malițios, care i-ar fi frânat răspândirea. Astfel că software-ul utilizat, pe care hackerii l-au furat și publicat în urmă cu câteva săptămâni de la NSA, ar beneficia de un “buton de oprire”, care ar putea opri răspândirea sa. Un specialist britanic în domeniul IT a descoperit această vulnerabilitate și a oprit expansiunea.

Chiar și recompensele relativ mici pe care atacatorii le-au cerut victimelor să le plătească în moneda virtuală Bitcoint este un indiciu al lipsei de profesionalism. Acest punct ar putea fi de asemenea un argument împotriva suspiciunilor că forțe nordcoreene ar fi fost în spatele atacului. Kim Jong Un are nevoie să facă rost de miliarde de dolari, nu are timp să se joace cu mărunțis, spune Fische.

Experții în securitate IT de la Symantec și Kaspersky au mai întâlnit similarități între WannaCry și atacuri anterioare, printre altele cele îndreptate asupra Sony Pictures Entertainment în urmă cu trei ani de zile. Analiștii au sugerat că urma atacului ar conduce spre Coreea de Nord. Dar instrumentele folosite pentru atacuri sunt disponibile oricui pe internet.

http://www.n-tv.de/technik/Hacker-waren-womoeglich-Amateure-article19843511.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 10