În urmă cu câteva luni, când hackerii au încercat să deturneze un miliard de dolari în cadrul celui mai mare atac planificat asupra sistemelor bancare, dezvoltatorul de sisteme de plăți de la nivel mondial, Swift, vorbea de un caz izolat. Dar au mai existat și alte cazuri, în care atacatorii au avut succes.
După atacul cibernetic spectaculos asupra Băncii Centrale din Bangladesh au mai existat și alte atacuri similare asupra instituțiilor financiare. Astfel că băncile au pierdut din nou bani, anunță serviciul de plăți Swift, într-o scrisoare către membri săi. Amenințarea este permanentă, iar autorii se adaptează la circumstanțe noi, avertizează asociația cu sediul la Bruxelles.
Swift nu a dorit să ofere informații concrete privind sumele care au fost sustrase în urma celor mai recente atacuri. În luna februarie hackerii au încercat să fure un miliard de dolari de la Banca Centrală din Bangladesh. Doar printr-o conincidență au fost sistate tranzacțiile Swift suspecte. În cele din urmă criminalii ar fi sustras 81 de milioane de dolari.
Swift cere instituțiilor financiare să își dezvolte sistemele de securitate. Dacă nu se va recurge la o actualizare de software până pe data de 19 noiembrie, atunci membri Swift ar trebui să apeleze la autoritățile de securitate sau altor instituții financiare.
După incidentul din Bangladesh, unul dintre cele mai renumite cazuri de fraudă online care a existat vreodată, au existat învinuiri reciproce între Swift și autoritățile din Bangladesh, care s-au acuzat reciproc de eșec. Aparent autorii au preluat controlul computerelor cu care se trimiteau mesajele SWIFT și au cerut transferul unor sume mari de bani. Potrivit anchetatorilor banca nu și-a asigurat calculatoarele cu un firewall performant ci le-a legat la internet prin intermediul unor dispozitive uzate care valorează zece dolari pe piața neagră.
Swift a mai adăugat că securitatea sistemului global de plăți nu a fost compromisă. Cu toate că au existat rapoarte recente ale unor atacuri similare, ceea ce alimentează criticile. Chiar și Deutsche Bank militează, printre altele, pentru modificări la sistemele de plată. Pentru că Swift este atât de puternic cât este cel mai slab membru al său, spune Hinrich Völcker, conducătorul departamentului de securitate al Deutsche Bank.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Hacker-knacken-globales-Zahlungssystem-article18586731.html