Haiducia ucraineana, un nou model de business in comertul cu tutun, la doar 100 de km de granita tarii noastre

Snapshot 2015-07-20 13-22-14

Gruparea ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) a instalat un punct de control la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, pentru a “opri contrabanda”, relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică.
“Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda”, a scris duminică filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine “pozitivă faţă de cooperarea” cu organizaţia ultranaţionalistă. Gruparea a adăugat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamali. Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre “redistribuirea sferelor de influenţă” în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului. Ei au distrus mai multe maşini de poliţie şi au incendiat un punct de control al poliţiei rutiere şi o benzinărie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite. Confruntările armate cu forţele ucrainene au continuat câteva zile, generând temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

Ce zic vecinii unguri, vedeti dupa zambetul pe tema.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile….Pintea haiducul urmarit de potera se ascunde intr-o manastire rugand o maicuta sa-l ascunda.Ajunge potera la manastire si le iese in fata maicuta.
– N-ati vazut un haiduc? zise capitanul poterei ridicand poala sutanei maicutei
– N-am vazut si ia mana de pe vesmintele sfinte
– Sigur n-ati vazut un haiduc?ridicand mai mult poala maicutei
– N-am vazut si te rog ia mana de pe vesmintele sfinte.
-Sigur sigur n-ati vazut un haiduc?incearca pentru ultima oara capitanul
– Nu am vazut si ia mana de pe vesmintele sfinte
Pleaca potera…iese Pintea si uimit de curajul maicutei o intreaba:
– Ce se intampla daca iti ridica poala de tot?
– Imi sugea …… ca si eu sunt tot haiduc.

—————————————————————————————————————————————

Budapesta este extrem de preocupată de confruntările din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor Ungariei şi României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
“Guvernul Ungariei speră că autorităţile ucrainene vor putea aduce situaţia sub control şi că vor putea garanta securitatea tuturor etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia”, a declarat Janos Lazar, citat de MTI.

“Suntem informaţi constant despre evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să discutăm cu Ucraina”, a subliniat oficialul guvernamental ungar, referindu-se la confruntările militare din vestul Ucrainei, soldate cu cel puţin trei morţi. Partidele din Ungaria au cerut autorităţilor ucrainene să restabilească rapid securitatea.

“Serviciile de securitate din Ucraina sunt obligate să aplice legea şi să adopte măsuri ferme împotriva grupurilor paramilitare ilegale”, a declarat Andrea Bocskor, un eurodeputat Fidesz.

Administraţia prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia, unde combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei sunt implicaţi în confruntări armate cu autorităţile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi sunt implicaţi, de câteva zile, în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Confruntările armate au izbucnit duminică, atunci când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.


“Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS”, comentează BBC. “Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil”, explică BBC.

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve.

“Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) şi Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele”, a anunţat Guvernul de la Kiev.

Doar doi militanţi ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmiţând că ascultă doar de ordinele liderului organizaţiei, Dmitri Iaroş, considerat un adept al “etnonaţionalismului” care vrea o “derusificare” a Ucrainei. Iaroş a condamnat în mod repetat “totalitarismul liberal” impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni şi denunţând politicile preşedintelui miliardar Petro Poroşenko.

Rusia a exprimat preocupare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept “fascistă” şi “neonazistă” gruparea Pravi Sektor.

Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut “soluţionarea rapidă a conflictului”.

“Oraşul Mukaceve se află în apropierea frontierelor Ucrainei cu câteva ţări membre ale Uniunii Europene. Frontiera Ungariei este la 40 de kilometri de zona de conflict, cea a Slovaciei la 90 de kilometri, iar a României, la 110 kilometri”, notează publicaţia germană Der Spiegel.

Sute de simpatizanţi ai organizaţiei naţionaliste au protestat în faţa Palatului prezidenţial din Kiev, cerând demiterea ministrului de Interne, manifestaţii similare având loc în Odesa şi Harkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 15