Hainele la mâna a doua, austeritatea modei din Europa de Est
Criza financiară globală a lovit puternic în Europa Centrală și de Est, dar o industrie a prosperat: magazinele de îmbrăcăminte la mâna a doua. În timp ce în Europa de Vest efortul privind finanţele de uz casnic a determinat mulți consumatori să apeleze la comercianții cu amănuntul online, cum ar fi Primark (ABF.L), colegii lor din est – unde salariile sunt mult mai mici – au trecut la sectorul de îmbrăcăminte second-hand.
Retailerii de haine second-hand din Ungaria, Polonia, Bulgaria și Croația au crescut rapid și, în timp ce ritmul de convergență a veniturilor între Occident și Europa de Est incetineste, ei investesc milioane de euro pentru a-şi extinde afacerile pe termen lung. Comerțul intens, în Bulgaria, de exemplu, a determinat o companie – Mania – să deschidă noi magazine în România și Grecia, în timp ce în Ungaria, jucătorul important Hada deschide o sală de sortare în valoare de1,6 milioane de euro pentru a face față cererii în plină expansiune.
Aceste companii împreună cu rivalii lor, îşi fac proviziile din țările occidentale, le cumperă de la așa-numitele firme de cash-pentru-haine care plătesc oameni să le recicleze hainele vechi sau pe cele pe care nu le mai vor . Unele sunt în stare perfectă cu eticheta originală de preț încă atașată. În Ungaria, naţiunea cu cele mai multe datorii din Europa Centrală, importul de haine second-hand s-a dublat din 2008, la 56 de milioane de euro anul trecut.
Hada, care are 60 de magazine în Ungaria și controlează aproximativ o treime din piată, va deschide anul viitor o hală de sortare în valoare de 1,6 milioane de euro în estul Ungariei, adăugând 155 de locuri de muncă pentru a aduce forta de munca de aproximativ 900 de persoane. Însă se ştie că piaţa priciplă de aprovizionare a celor din industria hainelor la mana a doua este Marea Britanie.
http://uk.reuters.com/article/2014/11/05/uk-easteurope-clothing-idUKKBN0IP1OV20141105