Harvard concediază jumătate din finanțiștii săi profesioniști

imago72350059h

Administratorii averii în valoare actuală de 35 de miliarde de euro a Universității Harvard vor trebui să își caute de lucru în altă parte. Fondul administrat de fundația universității deține investiții în materii prime, alte fonduri de hedging sau acțiuni și este utilizat pentru a spori averea instituției. Dar în ultima vreme fondul înregistrează pierderi tot mai des.

Universitatea Harvard din Boston nu este doar una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, este și cea mai bogată. Elita universitară americană stă pe o avere de peste 35 de miliarde de dolari, administrată de 230 de finanțiști profesioniști angajați de universitate. După ani de zile de rezultate deamăgitoare, noul director al fundației, Nirmal Narvekar, a anunțat că situația finanțelor va fi externalizată în mare parte, fondul propriu de hedging va fi închis, iar jumătate din angajați vor fi concediați.

Anunțul este o revoluție nu doar pentru instituție, ci și pentru lumea financiară americană. Harvard și alte universități de elită au fost în anii 90 pionieri în domeniul instrumentelor alternative de investiții. Administratorii averii fundației au investit miliarde în instrumente tradiționale precum acțiuni sau obligațiuni de stat, în fonduri de hedging sau imobiliare dar și fonduri private-equity și au obținut ani de zile randamente de vis. Averea Harvard s-a înmulțit între 1990 și 2005 de la mai puțin de cinci miliarde la peste 25 de miliarde, în special prin veniturile obținute din investiții.

În anul 2009 criza financiară a lovit acest sector, iar fundația a pierdut într-un singur an un sfert din averea sa. Apoi experții în investiții nu au mai reușit să cunoască succesul de altădată. Anul trecut ei au raportat o pierdere de peste două procente. Faptul că averea instituției a crescut între timp la peste 37 de miliarde de dolari este o consecință a donațiilor considerabile pe care universitatea le-a primit pentru a-și acoperi pierderile și pentru a realiza cercetări și activități de pregătire profesională.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Harvard-entlaesst-Haelfte-seiner-Finanzprofis-article19655572.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 32