HECTAR PRETUIT

  • Drei Gleichen / MuehlburgLupta pentru fiecare hectar

În special în zona de est, prețurile terenurilor agricole au explodat în ultimii ani, primele avertismente ale unei bule în formare. Dar pe brazdă mai rămând nu doar fermierii locali.

 

Fermierul Olaf Broneske și-a aranjat deja lanurile pentru anul ce urmează. Pe lanurile de la poalele “Drei Gleichen” din landul Thuringia este o atmosferă latentă, tractoarele stau liniștite în garaje. Broneske spune că solul este cel mai important factor de producție pentru ei. Fără el, cele mai moderne mașini ar fi inutile. Dar competiția terenurilor agricole a izbucnit și nu numai agricultorii doresc să se implice, cât și mulți investitori. Prin urmare, contractele de închiriere terenuri și prețurile acestora au urcat puternic în ultimii ani.

 

Asociația sa agricolă lucrează aproape 2500 de hectare de pământ, în special grâu, dar de asemenea, rapiță, orz, și sfeclă de zahăr. Aproximativ 80% dintre suprafețe sunt inchiriate. Broneske spune că ei depun în mod constant eforturi pentru a cumpăra terenuri. Dar uneori aceștia nu pot ține pasul cu prețurile. Nici chiriile mari nu mai sunt profitabile.

 

Acest caz nu este unul izolat. Conform cifrelor de la Biroul Federal de Statistică prețurile pentru terenula arabil au explodat în special în noile state federale. În vestul Mecklenburg-Pomerania, acestea s-au triplat în ultimii 10 ani și au crescut de mai bine de două ori în Saxonia-Anhalt și  Brandenburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =