O descoperire promitatoare in tratamentul hepatitei C, ofera o noua speranta de vindecare a unei boli, care pana acum necesita tratament prelungit cu efecte secundare neplăcute , și o rată de succes scăzută . Oamenii de stiinta din Germania și SUA au conceput o terapie orala noua, nedureroasa, pentru ciroza hepatica asociata cu hepatita C, cu o rata de succes de peste 95% din studiile clinice.
Hepatita C este o boala infecțioasa provocata de un virus care se raspandeste in sange contaminand si fluide corporale. Boala afecteaza in primul rand ficatul și provoaca cicatrici ale acestuia sau ciroza, și poate dura zeci de ani pentru ca simptomele sa apara .
Tratamentul actual, pe durata unui an, se bazeaza pe terapia cu interferon administrat prin injecții, care nu este bine tolerat, de majotitatea pacientilor, iar rata succesului este de mai putin de 50%.
Noul medicament se administreaza oral, nu utilizează interferoni pentru a viza celulele infectate , dar actioneaza prin blocarea virusului. Terapia dureaza trei luni si s-a dovedit a fi eficace la pacientii care nu au raspuns la tratamentele anterioare .
Cercetatorii de la UT de Medicina San Antonio și Texas Health Science Centre au testat medicamentul pe 380 de pacienti in 78 de centre diferite raspandite în Spania, Germania, Anglia și SUA în 2013 . Studiul de trei luni a avut o rata de succes de 90% .
Noul medicament ABT – 450 este de asteptat sa fie lansat in Marea Britanie, la sfârșitul anului 2014 , după efectuarea unor studii suplimentare pentru a stabili eficacitatea sa în stadii avansate de ciroza si in prevenirea transmiterii .
http://www.ibtimes.co.uk/hepatitis-c-treatment-breakthrough-promises-over-90-success-rate-first-time-1444543