Hotelul lui Banksy din Bethleem, locul în care conflictul israeliano-palestinian arată ca o bătaie cu perne

Bătaia cu perne dintre un soldat israelian și un militant palestinian cu fața acoperită cu eșarfa tradițională palestiniană keffiyeh este doar una dintre picturile murale care acoperă pereții celor nouă camere ale “Walled Off Hotel”, din imediata apropiere a zidului de separație din Bethleem, unul pe care toată lumea îl știe drept hotelul lui Banksy. Artistul britanic a conceput aici un spațiu cultural și de cazare lipsit de violență și resentiment care își propune, după cum mărturisește chiar proprietarul său, să atragă atenția asupra regimului de ocupație și a zidului de separație din Bethleem fără a fi anti-israelian.

Criticat de unii palestinieni pentru că ar trivializa ocupația israeliană și implicațiile zidului de securitate, “The Walled Off Hotel” a devenit încă de la lansare, în luna martie, o destinație favorită pentru turiștii din întreaga lume. În prezent camerele pot fi rezervate numai online și există o listă de așteptare, a declarat proprietarul și managerul general al hotelului, Wisam T. Salsaa.

Camerele au prețuri care oscilează între 215 dolari și 1.000 de dolari, apartamentul prezidențial, dar există și o cameră cu șase paturi în care turiștii pot închiria un pat pentru doar 30 de dolari pe noapte.

Turiștii sunt întâmpinați încă din salonul de la intrare și din zona barului de lucrări angajate ale artistului britanic Banksy, printre care pot fi văzute un aranjament cu praștii, ciocane și camere de supraveghere, o pictură cu îngeri deasupra cărora plutesc măști de oxigen sau un bust în stilul sculpturii antice grecești cu o eșarfă pe față și în jurul căruia este înfășurat un nor de gaze lacrimogene.

Hotelul mai conține și un muzeu “dedicat vieții de toate zilele în Palestina dincolo de zid”, după cum spune proprietarul, precum și o galerie de artă care prezintă artiști palestinieni. “Avem o expoziție permanentă și una care se schimbă la două luni în ideea de a da oportunitatea mai multor artiști palestinieni să-și expună arta aici”, a spus Wisam T. Salsaa.

Muzeul de la parter are la intrare o reprezentare animată și în mărime naturală a lordului Arthur James Balfour, ministrul de externe britanic care a semnat în 1917 declarația care îi poartă numele, prin care guvernul britanic anunța că privește favorabil stabilirea în Palestina a unui cămin național pentru poporul evreu și își va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv, fără a prejudicia drepturile civile și religioase ale comunităților neevreiești existente în Palestina.

“Lordul Balfour, ministrul de externe britanic, le-a promis în 1917 evreilor pământ în Palestina. A fost atât de generos încât să le ofere evreilor un pământ care nu era al lui și, bineînțeles, acest dar a fost foarte mult asociat cu sionismul și de atunci palestinienii au început să sufere”, a afirmat managerul general și proprietarul hotelului.

Muzeul din “Walled Off Hotel” are doar câteva camere, dar este amenajat cu bun gust, oferind suficient de multă informație, într-un fel care nu devine în niciun moment excesiv sau agasant. Trecerea dintr-o cameră în alta se face printr-un spațiu care aduce aminte de punctele de control israeliene, din care nu lipsesc nici luminile roșie și verde care anunță oprirea sau deblocarea turnicheților.

Bineînțeles, dacă doresc, turiștii pot să-și lase și ei urma pe zidul de securitate israelian, având opțiunea să învețe, contra cost, cum să picteze pe zid. Este un serviciu care li se oferă de către hotel, la fel ca și un tur cu ghid de 80 de dolari, care include, printre altele, și o oprire în tabăra de refugiați Al-Aida din apropiere.

“Ideea este să-i faci pe oameni să-și aducă aminte că există un zid care împarte Bethleemul, pentru că acest zid nu este o frontieră, și de a păstra imaginea zidului în social media, în media internațională, pentru a aduce aminte lumii că există un zid construit în Palestina care transformă Cisiordania în ghetouri”, a explicat managerul conceptul hotelului.

Întrebat ce rol joacă în prezent Banksy în hotel, Wisam T. Salsaa a spus la început că dorește să vorbească despre aranjamentul său cu artistul britanic, recunoscut pentru discreția sa. Apoi a afirmat că Banksy a realizat concepția tuturor lucrurilor din hotel și a “sponsorizat aproape întreg proiectul”. Totuși, întrebat dacă Bansky primește o cotă din profit, Salsaa spune că “nu”. “Avem 50 de oameni care lucrează pentru acest proiect și tot ceea ce câștigăm abia acoperă costurile”, a dat el asigurări.

“Sunt unul dintre oamenii care cred că arta este un mod minunat de a scoate în evidență chestiuni importante, precum zidul. Pentru că media a vorbit despre zid numai când a fost construit, dar nimeni nu a mai fost interesat de zid decât după ce am început să facem acțiuni legate de zid. La ‘Walled Off Hotel’ am scos în evidență zidul, am scos în evidență situația Bethleemului și a Palestinei. Zidul nu a primit niciodată atâta atenție din partea media cum s-a întâmplat după ce am deschis hotelul”, a afirmat managerul general.

El a recunoscut că proiectul a fost primit cu critici, dar susține că în timp a fost adoptat ca un atu al cauzei palestiniene, inclusiv de către oficialități.

“Când am deschis, unii palestinieni ne-au criticat și, din nefericire, majoritatea dintre ei nici măcar nu locuiesc în Palestina. Cred că mulți oameni au vrut să fie parte din acest proiect, pentru că este unul foarte puternic, iar unii au ales să se implice criticând proiectul. Cei mai mulți palestinieni care vin aici văd acest concept, muzeul nostru uimitor, iar apoi spun că este cea mai bună prezentare a cauzei palestiniene. Iar oamenii se simt atât de mândri că un astfel de lucru există în Palestina”, a precizat omul de afaceri.

El a adăugat că Ministerul de Externe al guvernului Autorității Palestiniene consideră acest loc unul care trebuie să fie văzut de oaspeții pe care îi are, motiv pentru care aceștia sunt invitați măcar să-l viziteze, dacă nu să locuiască în el.

Pe de altă parte, a afirmat patronul, hotelul nu reprezintă o atracție pentru palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza. “Eu de pildă am stat aici în apartamentul prezidențial și am plătit 1.000 de dolari, a fost o noapte teribilă pentru mine”, a glumit el. “Pentru că este ceva care trăiesc cotidian și nu o resimt în modul în care a-i resimți-o tu, de pildă. Am avut în schimb palestinieni care au venit din alte țări care au locuit aici”, a completat el.

În același timp, “The Walled Off Hotel” s-a dovedit a fi un punct de interes și în rândul israelienilor, întrucât se află în zona C a Cisiordaniei, în care israelienii pot intra fără probleme, întrucât zona este în totalitate sub controlul forțelor de securitate ale Israelului.

“Am avut mulți israelieni care nu doar că au fost oaspeți ai hotelului, ci au și vizitat locul. Vorbesc cu unii dintre ei, dar știți cum e când vorbești față în față cu ei, ar putea să nu fie sinceri, dar am citit comentariile lor făcute după plecare și majoritatea au fost pozitive. Au fost pozitive, ei consideră că hotelul vorbește despre realitățile din Palestina. Muzeul nostru este foarte fidel în descrierea realității și foarte neutru, nu este nimic care să incite împotriva israelienilor aici. Este împotriva ocupației, împotriva zidului și suntem foarte clari în privința acestui aspect”, a dat asigurări proprietarul.

Perla “Walled Off Hotel” este apartamentul prezidențial, care include un pat nupțial imens, un jacuzzi în mijlocul camerei, bar, bibliotecă și o mică sală de cinema. Impresia este însă că decorurile și amenajarea sunt aproape total lipsite de umorul care se face simțit în celelalte camere, semn că proprietarul a luat mai în serios cel mai costisitor serviciu pe care îl oferă. Iar acesta nici nu duce lipsă de doritori. Potrivit proprietarului, acest apartament de lux a fost închiriat recent pentru două zile de un ucrainean de 15 ani, care a plătit pentru acest serviciu 2.000 de dolari.

De la nivelul apartamentului prezidențial se poate vedea puțin pe deasupra zidului israelian de separație, nivelul maxim până la care s-a putut înălța hotelul. În același timp, după cum spun angajații hotelului, pe coama zidului a apărut încă de la deschiderea hotelului o cameră de supraveghere, semn că ocupanții camerei vor avea parte exact de gradul de intimitate la care s-ar putea aștepta într-un asemenea loc.

În rest, deși spune că hotelul face impresie bună în rândul turiștilor, iar la deschidere și-a exprimat speranța că proiectul va aduce milioane de dolari economiei Bethleemului, Wisam T. Salsaa spune acum că nu crede că va mai exista un alt “Walled Off Hotel” în Palestina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 17