Hrana poate conduce la mutații genetice

imago65494577h

Aproape fiecare a treia femeie din Germania aflată la vârsta fertilității este supraponderală. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru următoarea generație: pe lângă excesul de greutate, vitorii adulți pot să sufere de hipertensiune arterială, diabet sau infarct. Vina aparține programării metabolice.

Femeile pot afecta starea de sănătate viitoare a copiilor lor prin dieta lor din timpul sarcinii și alăptării. Acest lucru este valabil nu doar pentru sănătatea următoarei generații în perioada de creștere, ci chiar și mai târziu la vârsta de adult, spune Jan Däbritz, specialist în nutriție și vicepreședinte al clinicii de copii și tineri de la Universitatea Medicală de la Rostock.

Femeile gravide au o mare responsabilitate, pentru că studiile arată că în cele mai multe din cazuri, mamele supraponderale au și copii supraponderali. Urmările pot ajunge mai târziu la vârsta maturității să cuprindă boli vasculare, precum hipertensiune arterială, iar mai târziu infarct sau diabet zaharat.

Motivul din spatele acestei descoperiri este așa-numita programare metabolică. Aceasta arată că, ingredientele din alimente pot conduce la modificări genetice. Acestea nu sunt apoi moștenite de generația următoare, dar pot avea o influență asupra dezvoltarea genetică a acesteia. Iar influențele pot fi asupra producției de proteine sau enzime. De asemenea, Däbritz subliniază faptul că nici un aliment nu poate fi catalogat ca fiind “rău”. Este vorba mai degrabă de obiceiurile generale de alimentație și de oferta prea ridicată de alimente cu valori energetice ridicate care sunt incluse în alimentație.

http://www.n-tv.de/wissen/Ernaehrung-kann-zu-Gen-Mutationen-fuehren-article18046311.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 54