După ce motorul diesel este ocolit din ce în ce mai mult, producătorii se orientează tot mai mult către sisteme de propulsie pe bază de gaz. Alternative există în special în afacerile cu automobile de flotă sau automobile de dimensiuni mici.
De multă vreme cumpărătorii germani arată interes scăzut pentru vehiculele care rulează pe bază de gaze naturale. În primele opt luni ale anului 1700 de clienți au ales să cumpere un vehicul care beneficiază de acest tip de propulsie alternativă. Dacă e să ne luăm după dorințele celor de la VW, atunci acest lucru se va implementa foarte rapid. VW are această tehnologie în ofertă încă din anul 2009 și o oferă ca o formă de compensare pentru Dieselgate. În mijlocul discuțiilor despre valori ale emisiilor, interdicții de circulație și poluarea mediilor urbane, această tehnologie va impresiona prin valori reduse ale emisiilor. Acestea emit în atmosferă o cantitate de CO2 mai redusă cu 18% comparativ cu un motor pe benzină, dar important este că eliberează cu 90% mai puțin oxid de azot decât un motor diesel.
Reinhard Otten, strateg în dezvoltarea durabilă a produselor la companai Audi, ar vrea să echipeze cu această tehnologie în special clasicele flote de automobile și automobilele de mici dimensiuni. În portofoliul celor de la Ingolstadt se află un Audi A4 Avant și un A5 g-tron, două automobile pregătite pentru rulare pe bază de gaze naturale. Spre deosebire de A3 g-tron, model mai vechi, cele două modele din clasa de mijloc primesc un motor mai puternic. Motorul 2,0 litri TFSI produce 170 de cai putere și un cuplu de 270 de Nm. Sprintul standard se situează la 8,5 secunde, iar viteza maximă la 221 km/h. Consumul oficial estimat este de fix 4 kilograme de gaz la suta de kilometri.
Otten vede, pe lângă valorile semnificativ mai reduse ale emisiilor și alte avantaje ale motorului pe gaz, precum valori reduse ale consumului de combustibil. Faptul că motoarele au fost optimizate pentru a rula pe bază de gaze naturale, înseamnă că ele au performanțe relativ modeste când se află sub sarcină. Autonomia totală a modelelor de la Audi se ridică la 900 de kilometri, 500 cu alimentare pe gaz și 400 pe benzină. Posibilitatea de a rămâne în pană este relativ scăzută, în ciuda unei rețele slab dezvoltate de stații de alimentare cu gaz. Pe lângă un rezervor de benzină de 25 de litri, în podea se mai regăsesc două rezervoare suplimentare care pot înmagazina un total de 19 kilograme de CNG (Compressed Natural Gas).
http://www.n-tv.de/auto/IAA-gibt-etwas-Gas-article20035888.html