Iar ne judecam, nu ne mai “mediem”

mediere

Legea medierii, modificata din nou: Cei care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati sa “treaca” inainte pe la mediator
La doar un an de la introducerea, pentru justitiabilii care vor sa inceapa un proces, a obligatiei de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii, Curtea Constitutionala a Romaniei stabileste ca aceasta prevedere este neconstitutionala. Asadar, instanta nu va mai respinge cererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezinta la mediator. Care sunt efectele deciziei CCR in practica, precum si ce schimbari in materie pregatesc mediatorii, afla direct de la specialistiii nostri.

Asadar justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informati cu privire la avantajele medierii. Aceasta intrucat Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, printr-o hotarare publicata la sfarsitul lunii iunie in Monitorul Oficial, ca obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstitutionala, intrucat reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie.

Concret, prin Decizia nr. 266/2014, din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464, din 25 iunie 2014, CCR a stabilit ca sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie. Prin urmare, instantele nu vor mai respinge cererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezinta in prealabil la mediator.

Astfel, dupa cum motiveaza magistratii, in cazul in care partile vor opta pentru mediere, in scopul rezolvarii diferendelor existente intre ele, acestea se vor prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii doar in situatia in care vor considera necesara participarea la o astfel de sedinta, pentru informatii si lamuriri cu privire la avantajele medierii.

“Cu aceasta ocazie, mediatorul are obligatia sa dea orice explicatii partilor cu privire la activitatea de mediere, pentru ca acestea sa inteleaga scopul, limitele si efectele medierii, in special asupra raporturilor ce constituie obiectul conflictului”, se mentioneaza in hotararea CCR.

Efectele care le produce  in practica decizia CCR vi le va vom prezenta in zilele urmatoare cu sprijinul unui specialist in materie.

——————————————————————————————————————————————-

regular_smile…………….Fara nici o mediere, profesoara a cerut clasei sa scrie o compunere despre un eveniment intamplat saptamana trecuta. Bula ridica mana si incepe sa citeasca compunerea pe care a scris-o:

– “Tata a cazut in fantana saptamana trecuta…..”

– Doamne fereste! exclama profa, este bine acum?

– Cred ca este, zise Bula, Nu a mai strigat dupa ajutor de ieri….

——————————————————————————————————————————————

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =